Када је тањир пун зелениша, памћење је одлично!

Поврће попут блитве, зелене салате, зеља, кеља и спанаћа одлично утиче на когнитивне способности, поручују нутриционисти и додају да је то тако због обиља витамина Е који је важан за очување нервних ћелија.

Када је тањир пун зелениша, памћење је одлично! Када је тањир пун зелениша, памћење је одлично!

Такозвану MIND дијету (дијету за ум) у последње време све чешће препоручују амерички нутриционисти и дијететичари, пише портал Веб ем-ди. Овакав план исхране посебно је усмерен на храну која утиче на бољи рад мозга, очување памћења и когнитивних способности.

Један од фокуса ове дијете је исхрана старијих особа, за које виталан мозак значи и већу независност и самим тим квалитетнију старост. 

Правила су јасна: уносите што више зеленог лиснатог поврћа.

Како истичу аутори дијете, истраживања показују да поврће попут блитве, зелене салате, зеља, кеља и спанаћа боље од другог поврћа утиче на когнитивне способности. Разлог за то је виши садржај витамина Е који у организму делује као антиоксиданс и посебно учествује у одржавању нервних ћелија мозга.

Овакво поврће тело ће најбоље искористити уколико је на јеловнику два пута сваког дана, најбоље сирово или термички обрађено.

Осим као укусну салату, свеже листове поменутог поврћа можете уносити и у виду сока - у блендеру уз додатак воде прзо се претварају укусан кашасти сок, који се одлично слаже са голицом, чијом или семенкама лана.

Бољу апсорпцију витамина Е из салате обезбедиће маслиново или кокосово уље уз неколико капи лимуновог сока. 

Један од резултата исхране богате зеленим поврћем, због обиља влакнастих материја, је и регулација рада црева, то јест пробаве.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво