Хипогликемија – стање које не смете игнорисати

Нагла малаксалост и осећај глади, дрхтање руку, појачано знојење, конфузија, изненадне сметње у говору, размишљању и памћењу не смеју се игнорисати, упозоравају ендокринолози. Наведени симптоми могу указивати на хипогликемију, a чак и само један нагли пад шећера у крви може да изазове мождани па и срчани удар.

Хипогликемија – стање које не смете игнорисати Хипогликемија – стање које не смете игнорисати

Супротно повишеном нивоу шећера у крви, што је најчешћа манифестација дијабетеса, хипогликемије представљају изузетно ниске, односно вредности шећера у крви мање од три милимола по литру.

Чак 98 одсто оболелих од типа 1 дијабетеса имало је искуства са хипогликемијом, док велики постотак пацијената, посебно са типом 2 шећерне болести, уопште не препозна симптоме овог стања, што представља посебну опасност.

„Код особа које имају тип 1 дијабетеса и које су на инсулину, четири до осам тих епизода се дешава месечно, што уопште није мало, практично једном недељно. Пацијенти са типом 2 дијабетеса који су на таблетама или на дугоделујућим препаратима инсулина имају ређе хипогликемију, око три до четири пута месечно“, објашњава проф. др Катарина Лалић, ендокринолог Клинике за ендокринологију, дијабетес и болести метаболизма Клиничког центра Србије.

Најчешћи узроци хипогликемије код ових пацијената су превелика доза или неадекватна врста инсулина, недовољни оброци или непланирана физичка активност којом се шећер нагло потроши у већој количини. Међутим, хипогликемије се јављају и код особа које немају дијабетес, најчешће као последица неправилне исхране базиране на слаткишима, а у ретким случајевима могу указивати на тумор панкреаса.

Свака хипогликемија захтева детаљније испитивање како би се открио и отклонио узрок. Последице могу бити веома озбиљне, попут оштећења мозга и когнитивних функција, а у одређеним случајевима чак и срчаног удара.

„Када дође до хипогликемије, уколико је пацијент свестан, основно је да се унесе једна количина слаткиша или угљених хидрата како би се брзо подигао ниво шећера у крви. На пример кашичица меда, 15 грама угљених хидрата, неког шећера, сока или концентрованог слаткиша“, саветује докторка Лалић и упозорава на озбиљније случајеве у којима су хипогликемије праћене губитком свести када је често потребно и болничко лечење.

Нерегулисане хипогликемије изузетно поскупљују терапију оболелог од дијабетеса и нарушавају квалитет живота.

„Веома је важно на време препознати хипогликемију и реаговати променом терапије код дијабетичара, пре свега преласком на савремене врсте инсулина који регулишу варирање нивоа шећера у крви, затим едуковањем пацијената, саветима о исхрани и физичкој активности“, наводи докторка Лалић и подсећа оболеле од дијабетеса да је изузетно важно да редовно спроводе самоконтроле, односно мерења нивоа шећера у крви.

Здраве особе хипогликемије могу спречити елиминацијом концентрованих слаткиша и правилном исхраном која подразумева мање, чешће и редовне оброке.

Ендокринолог Катарина Лалић напомиње да се са истим узроцима и симптомима хипогликемије могу јавити и код деце, првенствено оне која су на инсулинској терапији.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво