Савремена контрацепција се у Србији врло мало користи

Према резултатима последњег репрезентативног истраживања, савремену контрацепцију у Србији користи мање од петине – 18,4 одсто жена из опште популације које су у браку или ванбрачној заједници, објавила је Влада Србије у Националном програму очувања и унапређења сексуалног и репродуктивног здравља грађана.

Традиционалну контрацепцију користи двоструко више жена – 40 одсто, а међу модерним методима контрацепције највише се користи кондом за мушкарце – 12,4 одсто, док се много ређе употребљава комбинована орална контрацепција – 3,3 одсто и интраутерини улошци – 2,2 одсто.

Истраживање је показало да се уопште не користе дијафрагма, спермициди, прогестагенска орална контрацепција, депо-инјекциони препарати, импланти и вољна стерилизација мушкарца.

У том истраживању није наведена хитна – посткоитална контрацепција, мада се вероватно често користи међу млађим женама.

Међу традиционалним методима доминира метод прекинутог сношаја – 35 одсто, док је метод избегавања односа у „плодним данима“ и остале „природне методе“ користило пет одсто испитаница.

Ниједан метод контрацепције никада није користило 24,2 одсто, а потребе за контрацепцијом нису задовољене код 14,9 одсто анкетираних жена, стоји у Националном програму Владе Србије.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво