Ум страда због болесних зуба

Болести десни и зуба могу се негативно одразити на функционисање мозга јер доводе до запаљенских процеса у целом организму, што је ризичан фактор за губитак менталних функција.

Одржавање добре оралне хигијене, прецизније редовно прање зуба, коришћење конца за чишћење зуба и редован одлазак код зубара може да помогне старијим особама да очувању можданих способности, закључили су истраживачи са америчког Универзитета Колумбија.

Током ранијих истраживања утврђена је веза између лошег здравља уста и срчаних болести, шлога, дијабетеса и Алцхајмерове болести.

Амерички стручњаци сада су установили да болест десни може негативно да утиче и на функционисање мозга кроз неколико мреханизама, између осталог изазивајући запаљенске процесе у целом организму, што је ризичан фактор за губитак менталних функција.

Током истраживања анализирано је здравствено стање 2.350 особа старих 60 и више година.

Утврђено је да они испитаници код којих је ново патогена „порфиромонас гингивалис", који изазива обољење десни, ризик да имају проблем да се после неког времена присете низа од три речи чак троструко већи.

Такође, два пута је већи ризик од проблема са такозваним одложеним вербалним присећањем и одузимањем бројева.

Чланови тима са Колумбије, којим је руководио доктор Џејмс Ноубл, наглашавају да су ови резултати прелиминарни, али да указују да истраживања везе између оралног здравља и умних способности свакако треба наставити.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи