Против мамурлука стручним или народним рецептима

Последњег дана у години ретко ко размишља о јутру после славља. Ипак, многи устану са нејасним сећањима и јасним мамурлуком. Проверавали смо шта може да помогне.

Да од вишка глава ипак заболи, знају они који попију чашу-две више. Народни лек за мамурлук мора да буде хладан и кисео. На пијачним тезгама препоручују да олакшање може да донесе скоро све са тезги, осим печене паприке али да расол ипак највише може да учини за организам у тој ситуацији.

Они који препоручују расол истичу да он освежава, да има доста Ц витамина, али да не сме да се претерује – довољно ће бити чаша-две.  

Као народно средство против мамурлука помиње се и јабуково сирће. Са водом се рави „лимунада“. Вода из љутих папричица, то, кажу, исто може да помогне.

Уз расол и сиреће, најчешће препоруке су јака кафа или рибља чорба. Лек неретко може да се нађе и у фрижидеру. Најчешће се помињу јогурт, хладно млеко, неки препоручују пиво.

За прво јутро после дуге ноћи спремне су и кафеџије. Већ знају шта најбоље иде 

„Углавном кажу да је најбољи кратки еспресо, углавном га попију на брзину, уз то узму лимунаду или киселу воду помешану са лимуном“, открива Сара Агатовић конобарица кафеа „Билијар“.

Лимунаду, супе, доста течности и соли препоручују и лекари. Потврђују и да расол помаже. Ипак и упозоравају.

„Доста је индивидуално то како који организам реагује да ли је неко склон скоку притиска, хипертензији и слично, желудац му је осетљив. Тако да нема баш универзалних препорука, али ево то, доста течности са тим јаким концетратом соли“, саветује др Мира Ковачевић, директорка Специјалне болнице за болести зависности.

Без рецепта или консулатција са лекаром за мамурлук најбоља је превентива. Ако већ пијете, да не претерујете. Тада сигурно глава не боли!

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво