Три шоље кафе дневно за дужи живот

Ново истраживање потврдило је да је кафа добар напитак за здравље, али неке од других навика повезаних са ритуалом испијања кафе нису.

Можда се најбоља демонстрација утицаја кафе широм света догодила надавно у Пекингу, престоници земље чаја - Кине, у којем је амерички ланац кафетерија „Старбакс“ отворио своју највећу продавницу, која се простире на 2.700 квадратних метара и запошљава више од 400 људи.

Популарност продавнице није само повезана са здравственим добробитима кафе, али нова студија свакако каžе да су оне неспорне, преноси Глас Америке.

„Постоје неке здравствене добробити као šто је мањи ризик од смрти због срчаних обољења и можданог удара и мањи ризик од самог развоја болести срца. А, за такве исходе, максималну корист доносе три до четири шоље кафе дневно“, каже Робин Пули са Универзитета „Саутемптон“.

Анализирајући податке из 201 претходне студије о утицају кафе, истраживачи су установили да конзумирање кафе такође умањује ризик од развоја дијабетеса, болести јетре, деменције и чак неких врста канцера.

Једини изузетак је важио за труднице и особе склоне преломима костију. Научници, међутим, истичу да се истраживање односило само на користи кафе, не и свега што иде уз њу.

„Не односи се на шећер, сируп или бисквите, торте и пецива. И ми позивамо људе који већ редовно пију умерене количине кафе (три, четири шоље дневно), да уживају, али да се труде да то чине што је могуће здравије, јер се уобичајене здравствене препоруке и даље односе на те ствари“, наводе аутори студије.

Највећа добробит била је у борби против болести јетре, па истраживачи планирају клиничке тестове о употреби кафе као третмана за цирозу јетре.

број коментара 2 пошаљи коментар
(субота, 23. дец 2017, 21:01)
Кафа на филтер! [нерегистровани]

Ко пије 6 шољица кафе,

надан,нема шећерну болест,доказано је,а то је случај код мене!-Од нас деветорице,једини ја пијем црну филтеркафу,остали,капучино и сл. сладуњаве напитке...Ја таманим слатикше,а они ми завиде!

(четвртак, 21. дец 2017, 16:07)
anonymous [нерегистровани]

ovo je reklama za bolju prodaju kave

Prije su rekli samo 1-2 salice dnevno. ..i sa time se slazem..
sve vise od toga nije dobro. ..a doctor kaze da bi trebalo da se prestsne piti bar 2-3 dana da se ocisti organizam. ..
ja licno ako pijem drugu dnevno boli me stomak i naidje kiselina itd..itd...