Велики пробој у лечењу хемофилије

Британски доктори постигли су фантастичне резултате користећи генску терапију у лечењу хемофилије типа „А“. Неки људи рађају се са генетским поремећајем, који спречава њихово тело да ствара протеин потребан за заустављање крварења.

„Бартс хелт траст“, у оквиру британске Националне здравствене службе (НХС), подвргао је 13 пацијената генској терапији, а код чак 11 је прекинута терапија, јер су повратили могућност стварања протеина.

Џејк Омер (29) један је од оних који су повргнути терапији, а каже да се сада осећа као потпуно нови човек.

Пре лечења, био је један од око 2.000 људи у Великој Британији који су имали проблем са производњом есенцијалног протеина „фактора VIII“.

И најмања повреда узроковала би обилно крварење. Присећа се како је данима крварио након што је као дете изгубио два предња зуба.

Чак је и напорније ходање доводило до крварења у зглобовима, што је на крају довело до артритиса.

Џејк је морао недељно да прима три инјекције „фактора VIII“ читавог живота.

Међутим, у фебруару 2016. године примио је инфузију генске терапије.

„Осећам се као нова особа. Као добро науљени робот. Осећам да могу да урадим много више него што сам могао“, истиче Џејк.

Према његовим речима, није могао да хода дуже од 500 метара, а да зглобови не почну да га боле. Сада без проблема хода неколико километара.

Терапија је у ствари генетски направљен вирус, који садржи упутства за стварање „фактора VIII“ које Џејково тело није раније имало.

Вирус је као поштар који доноси генетска упутства јетри, која после тога нормално почиње да производи протеин, пише Би-Би-Си.

број коментара 3 пошаљи коментар
(четвртак, 14. дец 2017, 19:05)
anonymous [нерегистровани]

uvek sumnje

sta su ljudi govorili kada je napravljen penicilin,ili vakcinisanje.Pa danas nema tuberkuloze zahvaljujuci vakcinaciji.Sve ima nus pojavu dok se telo ne navimkne na novo stanje.Popijes rakiju pa te posle dve casice malo osamuti pa ljudima nije predtavljalo problem da nastave da piju.

(четвртак, 14. дец 2017, 15:04)
anonymous [нерегистровани]

Pitanje je jos

Da li bi podvrgnuo svoje djete toj terapiji da je ne daj boze jedan od tih 2000?

(четвртак, 14. дец 2017, 14:09)
anonymous [нерегистровани]

Pitanje je

Šta još radi tak genski virus, ali to će se videti kad prođe dovoljno vremena (ili gemeracija).