Доктори „чудотворци“, беба са срцем ван тела сада мирно спава

Упркос томе што јој нико није давао много шанси, беби у Великој Британији, која се родила са срцем ван тела, хирурзи, предвођени доктором Бранком Мимићем, успели су да спасу живот.

Ванелопи Хоуп је надмашила све „црне прогнозе лекара“ и данас слави 21. дан. За кратко време, имала је три сложене операције како би се срце вратило у грудни кош. Родитељи су пресрећни.

„Ако се сетите каква је била на рођењу и сада, захваљујући хирурзима - то је више него чудо“, каже мајка Наоми Финдли.

„Свима нам је лакнуло. Био је то диван тренутак“, истиче отац, Дин Вилкинс.

Аномалија је откривена рутинском контролом у деветој недељи трудноће.

Њени родитељи, Наоми и Дин из Нотингема, нису ни помишљали на прекид трудноће. За бебу су се заинтересовали многи британски хирурзи, неонатолози и анестезилози.

Бранко Мимић, шеф хирургије на кардиолошком одељењу „Ист мидлендс“ болнице Гленфилд у Лестеру, објашњава да, ипак, треба бити опрезан и сачекати још мало.

„Упркос томе што се сада све чини суштински нормалним, што би требало да значи да ће све бити у реду, код ретких случајева, попут Ванелопиног, готово је немогуће да будемо сигурни у то“, објашњава Мимић. 

„Размишљали смо о интерној заштити костију, уз помоћ пластике и 3Д штампача, или нечег органског што би организам могао да прихвати“, објаснио је Френсис Батлок, дечји кардиолог.

Њена ретка дијагноза, ектопија кордис, дешава се једном у милион порођаја, а стручњаци кажу да ретко која беба дочека рођење.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво