Дан борбе против дијабетеса

Шећерна болест, или дијабетес, може угрозити рад виталних органа и довести и до смрти, упозоравају стручњаци на Дан борбе против тог обољења. Неизлечиви поремећај метаболизма који карактерише трајно повишен ниво глукозе у крви мора бити правовремено откривен и лечен.

Дијабетес је болест од које у Србији болује најмање 500.000 људи, што је 6,7 одсто становништва, а статистички подаци показују да годишње умре око 2.500 особа, истакли су стручњаци поводом 14. новембра - Дана борбе против дијабетеса.

Због тога је Републички завод за здравствено осигурање, уз велику помоћ компаније „Ново Нордиск", у мају ове године покренуо националну кампању „Мењамо дијабетес".

Циљ кампање је подизање свести о превенцији и контроли дијабетеса, болести која може бити спречена, а има разорне последице уколико се не контролише.

Шећерна болест или дијабетес је хронични, неизлечиви системски поремећај метаболизма који карактерише трајно повишен ниво глукозе у крви.

Статистике показују да је два и по до три одсто популације у свету обухваћено дијабетом, док је у Србији заступљеност овог обољења двоструко већа него у Европи и свету.

Пораст броја оболелих особа од дијабетеса стручњаци тумаче неодговарајућим начином живота карактеристичним за транзицију.

Међутим, неправилна исхрана и низ стресних фактора који оптерећују становништво, као и склоност сваке особе ка дијабетесу такође се налазе на „списку" услова који погодују развоју болести која мора бити благовремено откривена и лечена.

Председник Републичке стручне комисије за дијабетес доктор Небојша Лалић наглашава да се са дијабетесом може живети.

„Постоји један све шири систем едукације пацијената који омогућава да пацијенти ипак могу доћи до информације како живети и могу то на овај или онај начин применити", истакао је др Лалић.

Према његовим речима, особа оболела од шећерне болести, али и они који учествују у лечењу морају да буду врло дисциплиновани и врло посвећени.

Дијабетес „типа један" најчешће се јавља код млађих од 30 година, али и код старијих особа које нису гојазне.

За настанак дијабетеса „типа два" честа је код особа са генетском предиспозицијом, а појава обољења уско је повезана и са гојазношћу, неправилном исхраном и смањеном физичком активношћу.

Тај тип дијабетеса лечи се кориговањем исхране и лековима, а у зависности од потребе, временом се пацијентима као терапија уводи инсулин.

Уколико се не лечи дијабетес може угрозити рад виталних органа и органских система, довести до слепила, попуштања и престанка рада бубрега, срчаног удара, гангрене и смрти.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво