„Биолошки часовник" на тесту

Научници развијају посебан ДНК тест којим ће се већ од 18. године одређивати колико времена жене имају за оснивање породице. Особе код којих су резултати теста „позитивни" могу да заснују породицу или замрзавањем јајних ћелија повећају шансу да децу имају касније у животу.

Посматрајући брзину „биолошког часовника" научници ће ускоро моћи да одреде колико времена је жени преостало за заснивање породице. Тест ће женама открити колико им је преостало јајних ћелија и упозорити их на могућу неплодност у старијем добу.

Особе код којих су резултати теста „позитивни" могу да се потруде и заснују породицу или замрзну јајне ћелије како би повећале шансу да имају потомство и након 30. године.

На основу стања у којем се налази ген назван „Fragile X" (Нежан, крхк X) може се предвидети брзина опадања броја јајних ћелија жене током година. Рад научника на тесту уследио је убрзо након открића тог гена.

„Тесту можемо да подвргнемо младу жену старости између 18 и 20 година и одмах проверити степен ризика током наредних година", објаснио је професор Норберт Глечер из Центра за репродукцију у Њујорку.

У јајницима жена налази се ограничена количина незрелих јајних ћелија, то јест фоликула, од којих тек мали део доспе у зрело стање. Такође, са годинама, резерве се смањују са између једног и два милиона фоликула по рођењу, до 400.000 током адолесценције, да би око 40. године остало свега неколико стотина.

Стручњаци за репродукцију и плодност наглашавају да се на основу броја преосталих фоликула у јајницима може са сигурношћу утврдити колико ће још дуго жена бити у могућности да има децу.

Након 35. године број јајних ћелија нагло опада, а са њим и могућност зачећа. Међутим, према најновијим подацима, око десет одсто жена са проблемом смањене плодности суочава се много раније, већ током двадесетих година.

Нека ранија спроведена истраживања показала су постојање везе између гена „Fragile X" и преране менопаузе и губитка плодности пре 45. године.

Доктор Глечер установио је да на основу испитивања тог гена може да се открије и да ли је код пацијенткиње повећан ризик од прераног старења јајника, објављено је у часопису „Њу сајентист" (New Scientist).

Истраживање у којем је учествовало 316 жена потврдило је јаке везе између гена „Fragile X" и броја јајних ћелија које сазревају.

Проучавајући ДНК структуру која сачињава тај ген, а нарочито броја понављања у оквиру хромозома, др Глечер уверио се да може упозорити жене на улазак у ризичну фазу живота.

Очекује се да ће убрзо тест бити комплетиран и да ће прва тестирања жена почети већ следеће године. У случају да тест буде позитиван резултат ће морати да буде потврђен додатним хормонским анализама.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 09. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара