Унапређује се заштита од дијабетеса у Србији

Око 415 милиона људи у свету, односно свака 11. особа има дијабетес. У Србији око 710.000, од којих је готово половина радно активна. Уочи Светског дана дијабетеса, из Министарства здравља обећавају да ће здравствена заштита од шећерне болести бити унапређена како у дијагностици и терапији, тако и у превенцији.

Невена скоро три деценије живи са дијабетесом. Имала је срећу да су симптоме, попут непрекидне жеђи, умора и појачаног мокрења, још док је била мала, приметили родитељи. Дијабетес данас држи под контролом.

„Моји родитељи су јако озбиљно схватили едукацију и мене одмах укључили у систем. Ја сам почела да дајем инсулин са 6 година. Ви сте и даље мали, али морате да схватите да имате одређену одговорност према себи“, истиче Невена Спасић.

Уколико се не открије и не лечи на прави начин, дијабетес угрожава: срце, бубреге, вид... Све то може да се предупреди у саветовалиштима која су 2014. враћена у домове здравља.

Проф. др Небојша Лалић, председник Републичке стручне комисије за шећерну болест истиче да су она врло значајна због тога што проширују простор за дијабетолошку заштиту, проширују простор за све – и за употребе дијабетес терапија, али првенствено за едукацију.

Формирана је Радна група за превенцију и лечење дијабетеса, а у току је израда Националног програма и Националног водича.

„Поред тога формираће се Национални референтни центар за дијабетес, а посебно пажња је усмерена на унапређење Регистра пацијената оболелих од дијабетеса, као изузетно значајне компоненете интегрисаног система здравствене заштите. У том смислу је формиран тим експерата који је дефинисао обележја значајна за праћење оболелих од дијабетеса. На основу дефинисаних обележја приступило се изради електронске платформе, чија се импелемнтација очекује до краја 2017. године“, каже министар здравља Златибор Лончар.

Овогодишњи Дан дијабетеса посвећен је женама које се суочавају са том болешћу. Процењује се да сваке године око 9.000 жена у Србији оболи од дијабетеса, што може да буде проблем оним које желе потомство.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво