Због прегласне музике све већи број младих има зујање у уху

Прегласна музика може оштетити слух, упозоравају стручњаци, а један од симптома који указује на ту могућност је зујање у уху или стручно тинитус - нови феномен, карактеристичан за млађу популацију.

Све је већи број младих који због излагања високим нивоима буке имају зујање у уху - здравствени проблем који може изазвати отежано спавање, учење, а уколико дуго траје, чак и депресивно расположење, а на крају и губитак слуха, каже професор Медицинског факултета у Београду, хигијенолог Горан Белојевић.

„Реч је о једном од тешко решивих здравствених проблема који је често неизлечив, а посебно је изражен међу млађом популацијом и може, али и не мора, да буде повезан са губитком слуха“, упозорава Белојевић.

Белојевић скреће пажњу да је истраживање, рађено међу београдским средњошколцима пре четири године, показало да 13 одсто њих има повремено или стално зујање у једном или оба уха и да је дупло учесталије код девојака него код младиће.

Истраживање је објављено 2014. године у међународној литератури и од тада у Србији није било нових истраживања, али како наводи Белојевић за четири године, не могу очекивати неке велике промене.

То није ствар која се мења из године у годину, тако да су резултати овог истраживања апсолутно релевантни и сада.

Овај нов медицински феномен, објашњава Белојевић, представља одбрамбени механизам унутрашњег уха на излагање високим нивоима буке у које спаде музика, нарочито њено слушање преко слушалица.

„Слушалице се држе у спољном ушном каналу и за унутрашње ухо ту нема никакве одбране пошто је реч директном излагању акустичној енергији“, наводи професор Медицинског факултета.

Како објашњава Белојевић, зујање у уху је алармантни знак који претходи озбиљнијим поремећајима и зато саветује да је и у слушању музике, као и у свему другом, умереност веома важна.

„Слушању музике преко слушалица, у просеку један сат дневно сасвим је довољно и то слушање на пола максималне снаге“, објашњава он.

Истовремено упозорава да на зујање у уху утичу и психостимуланси, а посебно амфетамин и екстази, али и дувански дим који је присутан на многим бучним местима, па је утолико и чешће зујање у уху код младих који посећују ова места.

Скреће пажњу да се у сваком случају код појаве овог симптома одмах треба обратити лекару како би се утврдило да ли тај симтом има везе са губитком слуха.

Лечење је, каже, углавном симптоматско јер се најчешће не зна прави узрок.

„Пошто узрочно не можемо да делујемо, на смањење тих тегоба се делује угавном симптоматски“, каже он и упозорава да се чуло слуха мора чувати.

„Када се слух једном уништи више се вратити не може. Онда се морају користити апарати, а то није лечење - то је инвалидитет“, каже Белојевић.

број коментара 5 пошаљи коментар
(понедељак, 06. нов 2017, 16:12)
Šeriz [нерегистровани]

Zujanje u glavi

Nisam mlad (73). Prvi put sam se prije 55 godina zapitao šta mi to zuji u apsolutnoj tišini. Pitao sam školskog druga da li njemu tišina zuji. Moj osjećaj zujanja ne dolazi iz ušiju, nego negdje iz centra glave. Rekao bih da mi mozak zuji. Danas mi to zujanje dolazi iz područja malog mozga. Zujanje ne osjećam samo kad se vozim tramvajem. Meni to ne smeta toliko, ne može se reći da sam se navikao, nego je to jednostavno dio mene. Sad znam, ako mi ikad zujanje prestane, to će biti početak kraja ... Ima li još iko ovakav osjećaj?

(понедељак, 06. нов 2017, 05:50)
belaa [нерегистровани]

zujanje u usima-mladih

nee,nikako od glasne muzike nemogu da zuje usi mladima.ali od droga, amfitamina,mogu i te kako.

(недеља, 05. нов 2017, 17:11)
Dragan [нерегистровани]

Tinitus je noćna mora

Ja imam tinitus od 2010. Šta da kažem strašno je. Prvo je bilo u levom uhu sad oba. Zvuči kao kada vam neko opali šamar po uhu pa osetite da zuji ali ljudima prodje meni već skoro 10 godina zadaje muke. Mislim da nisam dobio od glasne muzike jer nisam nikada glasno slušao. Slažem se sa čitaocem da se to dobija sigurno od ogromne mase raznih talasa kojima smo izloženi (radio talasi wi-fi). Posebno je kako sam saznao veliki broj koji to imaju kao problem ljudi sa jakom muzičkim sluhom i senzibilitetom (poznato je da od tog problema pate i Fil Kolins,Barbra Strejsend ,Tereza Kesovija i dr).Ja sam takodje sluhista i jako mi smetaju neprijatni tonovi tipa kamioni,brujanja razna. Ipak posle umerenog slušanja muzike naravno tiho na slušalicama primetim da je zujanje posle toga pojačano. Smešno je bilo što sam jednom otišao kod lekara ORL kaže on meni:Žao mi je ne mogu Vam pomoći i ja imam tinitus znam kako Vam je. Tinitus se inače ne smatra bolešću nego smetnjom.

(недеља, 05. нов 2017, 14:09)
Stefan [нерегистровани]

Frekvencija

Ljude cini nervoznima visoko frekventni zvukovi kojih ima previse po gradovima. Znate onaj osecaj izlazite iz npr beograda kof naplatne ramoe i odjednom vidite bolje i sve nekako deluje opusteno? Nije to zbog drveca i pustosi vec zbog nedostatka ili mbogo manje visokofrekventnog zvuka

(недеља, 05. нов 2017, 13:49)
anonymous [нерегистровани]

Pa i nije bas tako

Tinitus je mnogo rasireniji nego što se pretpostavlja. Pokušaj da se objasni slusalicama i više nego naivan. Prave razloge treba potražiti u uticaju visoko frekventnih radio talasa kojima smo neprestano izloženi. Naravno, to nije tema o kojoj se zaista želi diskutovati, zato skreće pažnja na pogrešan uzrok.