Цревна флора побољшава терапије против рака

Бактерије које живе у дубинама цревног система утичу на то да ли ће се тумори смањивати током терапије, наводе француски и амерички истраживачи.

Две студије, објављене у часопису Сајенс (Science), повезале су одређене врсте и општу разноликост цревне флоре са ефективношћу лекова за имунотерапију.

Стручњаци су описали резултате као фасцинантне и сматрају да су веома обећавајући. Наша тела су дом милијардама микроорганизама и наш међусобни однос је много сложенији од оног када добијемо инфекције.

Укупна телесна флора је укључена у бројне процесе, попут варења, заштите од инфекција и регулисања имуног система.

Обе студије спроведене су на пацијентима који примају имунотерапију, којој је циљ да ојача одбрамбене способности тела како би се борило против тумора. Терапија није успешна код свих пацијената, али је код одређеног броја показала изузетно добре резултате, лечећи чак и канцер у терминалној фази.

Једно од истраживања, урађено у Центру за истраживање рака „Густав Руси“ код Париза, обухватало је 249 пацијената са канцерима плућа или бубрега. Резултати су показали да су они који су пили антибиотике, попут оних за зубне инфекције, оштетили своју цревну флору, а имунотерапија је имала мање учинка.

Једна врста бактерије, Akkermansia muciniphila, налазила се код 69 одсто пацијената који су добро реаговали на терапију. Појачавајући број Akkermansia muciniphila код мишева поспешило је реакцију на имунотерапију.

У међувремену, у Центру за борбу против рака „Андерсон“ на Универзитету „Тексас“, 112 пацијената са напредним обликом меланома подвргнути су имунотерапији, а они који су имали богатију и разноврснију цревну флору по правилу су боље реаговали.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво