Револуционарни метод реконструкције дојке

Нова метода реконструкције дојке пружа наду женама, којима је због рака урађена мастектомија, да ће повратити пређашњи изглед груди. Аустралијски научници развили су имплант који се пуни ћелијама масног ткива, узетим од самих пацијенткиња.

Група аустралијских научника је објавила да је развила револуционарну технику која ће омогућити женама којима је урађена мастектомија да им се дојка поново „попуни".

Шеф Института за микрохирургију „Бернард О'Брајен" у Мелбурну, др Филип Марцела каже да је опит успео на „више модела животиња", што су научници оценили као довољну базу да се, у наредних шест месеци, почне и тестирање на женама.

Аустралијски научници су, како објашњавају агенције, развили имплант који може да омогући реконструкцију дојке, захваљујући ћелијама масног ткива узетим од самих пацијенткиња.

Ради се о специјалној „комори", налик корпици на женском грудњаку, која је напуњена „кашичицом" масног ткива пацијенткиње, а уграђује се испод коже на њеним грудима.

Након уграђивања импланта, масно ткиво се, храњено крвљу, развија на потпуно нормалан начин за пацијенткињу, истакао је др Марзела, руководилац пројекта за који је аустралијска влада издвојила три милиона аустралијских долара (1,86 милиона евра).

Имплант се потом хируршки вади, а остаје поново „израсла" дојка. Читав процес требало би да траје између шест и осам месеци.

Аустралијски стручњаци сада раде на биоразградивој „комори", која ће се „растварати" у телу пацијенткиње, што ће искључивати операцију вађења и очекују да ће она бити спремна у наредне две године.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво