Нова метода геномског инжењеринга означава крај наследних болести?

Нови начин генетског модификовања омогућава научницима да избаце проблематичне делове у генетском коду, што потенцијално значи да ће човечанство моћи да се реши наследних болести.

Доктори би могли да направе измене у људској ДНК и одстране мутације одговорне за наследне болести и стања, од генетски урођеног слепила, преко анемије и метаболичких порећаја, до цистичне фиброзе. Осим тога, могле би да буду уписане корисне мутације.

Нова адаптација "CRISPR-Cas9" омогућава мењање појединачних слова у паровима ДНК кода и такође може да мења појединачне нуклеобазне парове РНК у људским ћелијама.

„Развили смо нову машину, која на ефикасан и чист начин може да исправи мутације у геному живих ћелија. Када се циљају одређени делови људске ДНК, ова конверзија поништава мутације повезане са одређеним болестима“, објашњава Дејвид Лију, хемијски биолог са Института за технологију у Масачусетсу (МИТ) и Харварда.

Око половине људских болести повезаних са мутацијама своди се на погрешан распоред парова нуклеобаза између аденина (А), цитозина (Ц), гуанина (Г) и тимина (Т), које заједно чине ДНК.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво