Десет пута више гојазне деце него пре 40 година!

Број гојазне деце и адолесцената се удесетостручио од 1975. године, мада у свету и даље има више неухрањене деце, показује управо објављена студија, која позива на борбу против те две појаве изазване лошом исхраном.

Уколико се наставе трендови примећени последњих година, до 2022. године број гојазне деце превазићиће број неухрањене деце, предвиђају аутори студије објављене у британском медицинском часопису Лансет (Lancet).

У 2016. години 124 милиона младих од пет до 19 година било је гојазно, а 1975. године само 11 милиона, наводи се у студији коју су заједно спровели Колеџ „Империјал“ у Лондону и Светска здравствена организација.

Гојазности има у свим регионима света. Најтеже стање је на острвима Полинезије, у Тихом океану, где је и више од 30 одсто младих гојазно, а по више од 20 одсто деце је гојазно у САД, Египту и у Саудијској Арабији.

Стопа гојазности је од пре неколико година изгледа достигла врхунац у богатим земљама, али наставља да расте у земљама са слабим или средњим приходима.

„Иако се стопе гојазности изгледа стабилизују у већини европских земаља са високим приходима, оне се алармантно убрзавају у многим другим деловима света“, упозорио је професор Маџид Езати, са лондонског Колеџа „Империјал“.

Број неухрањене деце полако опада од 2000. године, осим у јужној и југоисточној Азији и у централној, источној и западној Африци.

Прошле године су регистрована 192 милиона умерено или тешко потхрањене деце, наводе аутори који су анализирали податке о 31,5 милиона младих у 200 земаља. Две трећине младих недовољне тежине живи у југоисточној Азији, махом у Индији.

Езати је рекао да подаци указују на то да би убрзо могло да се догоди да број деце с прекомерном тежином пређе број оних чија је тежина недовољна. Посебно упозорава на ризик од преласка на лошу исхрану, уз повећање хране с јаким енергетским саставом, али сиромашном по хранљивим материјама.

Врло је мало програма и политике који покушавају да сиромашним породицама омогуће приступ здравој храни, као што су интегралне житарице и свеже воће и поврће, истакао је Езати у саопштењу уз студију.

Истраживачи Светске федерације гојазности упозоравају да ће глобални трошкови лечења лошег здравља изазваног претераном тежином, прећи 930 милиона фунти годишње од 2025. године. Гојазност појачава ризик од дијабетеса, кардиоваскуларних и других хроничних болести.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво