Ноћно мокрење, проблем код деце који се често крије

О најчешћем проблему дечјег доба мало се говори. Родитељи о њему нерадо причају и покушавају да га реше „унутар породице“. Међутим, истичу стручњаци, најважније је да се обрате лекару на време. Неуролошка зрелост детета завршава се око треће године и тада би ноћно мокрење требало да престане. Ипак, с обзиром на то да је свако дете различито, ова појава постаје проблем ако траје и после пете године, и уколико дете мокри ноћу више од два пута недељно, треба потражити помоћ лекара.

Главни узроци енурезе код здраве деце јесу генетски фактори, чврст сан, повећано стварање мокраће у сну или смањен капацитет мокраћне бешике. Ако је један родитељ имао исти проблем у детињству, вероватноћа да ће дете имати енурезу је 40 одсто, а ако су проблем имала оба родитеља, вероватноћа је чак 75 одсто.

Та деца се тешко буде, а код од њих се током ноћи појачано ствара мокраћа због поремећаја лучења хормона хипофизе.

„Jош код нашег народа постоји стид од ове врсте проблема, то није болест, то је проблем који се успешно може решавати увођењем општих и неспецифичних мера и увођењем терапије... Пише се на рецепт, родитељи га не купују, могу га добити и у примарној заштити“, објашњава др Гордана Милошевски Ломић, дечји нефролог из Дечје клинике у Тиршовој.

Деца с енурезом имају и психолошке проблеме, емотивне и социолошке поремећаје који представљају последицу а не узрок ноћног мокрења. Ноћно мокрење је на трећем месту листе стресних животних догађаја, после развода родитеља и родитељских свађа.

Деца која имају овај проблем веома често су узнемирена, стиде се, осећају се кривом и одбаченом, због чега и избегавају вршњаке.

„Најважније је истаћи то, кажњавање не долази у обзир, неће имати никаквог ефекта, дете то ради невољно. Веома је важно разговарати са дететом, нормализовати проблем, имати бескрајно стрпљења, јер најтеже је том детету“, истиче психолог Ирена Корићанац из Дечје клинике у Тиршовој.

Због тога што се о овом проблему најчешће ћути, а родитељи га не пријављују самоиницијативно лекару, педијатри и нефролози у Србији покрећу важну иницијативу.

„Проблем је чешћи него што се мисли, ми ћемо са овог скупа затражити да се као обавезно питање везано за превентивне прегледе код деце предшколског и школског узраста – управо буде да ли се дете умокрава ноћу, уколико родитељи не пријаве, ви за проблем – не знате, а уколико циљано питате онда ћете и добити одговор“, каже др Радмила Косић, педијатар у Дому здравља „Звездара“.

Ноћно мокрење један је од најчешћих проблема дечјег доба, у узрасту до пет година свако четврто дете има поремећај пражњења бешике. Пре поласка у школу свако десето дете ноћу мокри, а процењује се да у Србији овај проблем има око 150.000 деце.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво