Антибиотици не лече ни прехладу ни грип

Фармацеут Ирена Митровић из Апотекарске установе „Београд“ рекла је за РТС да ни прехладу ни грип не можемо лечити антибиотицима. Антибиотици се користе за лечење или спречавање искључиво бактеријских инфекција.

Најпреписиванији лекови деци, у последње три године, били су антибиотици, а најновија истраживања су показала да чак половина није била неопходна у терапији.

Два упозорења - Србији троши пет пута више антибиотика него земље у Европској унији, 12 бактерија које представљају највећу претњу здрављу, постале су отпорне на већину антибиотика. 

Фармацеут Ирена Митровић из Апотекарске установа „Београд“ рекла је за РТС да грађани долазе без рецепата за антибиотике, како креће сезона прехлада. 

„Антибиотици лече искључиво бактеријске инфекције, или се користе за спречавање неке бактеријске инфекције. Ни прехладу ни грип не можемо лечити антибиотицима“, истакла је Митровићева. 

Како каже, лекар је тај који ће препоручити који антибиотик да се користи, када, у којој дози и колико дуго. Улога фармацеута је ту да саветује како се антибиотик користи, да упозори на могуће алергијске реакције, на интеракције са бројним другим лековима, на интеракције са храном.

Уз правилну употребу и савете фармацеута развој резистенције се може смањити.

„У оном тренутку када нам је потребан антибиотик ми нећемо имати адекватан баш због развоја отпорности“, каже Митровићева.

„У државним апотекама антибиотик без рецепта се не може добити“, закључила је Митровићева. 

број коментара 1 Пошаљи коментар
(понедељак, 02. окт 2017, 11:42) - anonymous [нерегистровани]

DZ Vračar, pedijatrija

Sve pohvale ovim lekarima, antibiotike daju jedino kad moraju.Međutim, šta oni da rade kada su nam gradovi, vrtići i parkići zaprljani od bakterija koje se množe na psećem izmetu.Nikada u istoriji nije bilo toliko streptokoka po vrtićima i školama!Pod hitno zabraniti psima da prilaze na 100m od vrtića i škola.Nisu problem psi lutalice.