На ВМА успешно реимплантирана шака након трауматске повреде

Реимплантација леве шаке пацијента, који је имао трауматску повреду парцијалне ампутације шаке у нивоу ручног зглоба, успешно је урађена на Војномедицинској академији.

Како је наведено у саопштењу ВМА, пацијенту старом 28 година урађено је успостављање артеријске и венске циркулације, он је у добром стању и опоравља се на Клиници за пластичну хирургију и опекотине ВМА.

Седмочасовни компликовани хируршки захват обухватио је реконструкцију артеријских и венских крвних судова венским аутографтовима, као и нерава, мишића, коже и поткожног ткива у пределу шаке и подлактице, пише у саопштењу.

Како се истиче, ово је уједно први корак у процесу реконструкције шаке и сматра се посебним успехом у струци услед бројних оштећења и ризика карактеристичних за хируршко збрињавање посттрауматских дефеката.

Осим високе стручности и блиске сарадње лекара различитих специјалности, овакве повреде изискују прилагођавање комплетног хируршког тима неопходној брзини у процени настале повреде и њених компликација, као и припреми за оперативни захват у веома кратком временском року, пише у саопштењу.

Како се додаје, пацијенту предстоји постоперативни ток, укљуццивање специјалиста физикалне медицине и других лекара у наставак лечења, а у циљу успешног успостављања функција шаке и укупног опоравка.

Мултидисциплинарни хируршки тим ВМА који је учествовао у оперативном лечењу пацијента предводили су Никола Остојић из Клинике за пластичну хирургију и опекотине, Иван Марјановић из Клинике за васкуларну и ендоваскуларну хирургију, Саша Мунитлак из Клинике за ортопедску хирургију и трауматологију и Јасмина Ивић, лекар на специјализацији из пластичне хирургије.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво