Пензија добра за здравље

Група европских научника установила је да одлазак у пензију побољшава здравствено стање. Студија је обухватила више од 14.000 људи, чије је здравствено стање праћено пре, и током више од седам година после одласка у пензију.

Одлазак у пензију побољшава здравствено стање и жена и мушкараца, показали су резултати једног европског истраживања.

Група шведских, финских и британских научника дошла је до тих резултата пратећи здравствено стање више од 14.000 људи пре, и током више од седам година после одласка у пензију.

У годинама које су претходиле одласку у пензију, стално је растао проценат испитаника који су изјављивали да су лошег здравственог стања, тако да је достигао 20 одсто.

Та тенденција се, међутим, нагло обрнула у тренутку одласка у пензију, па је проценат испитаника који су изјављивали да су лошег здравственог стања опао на 14 одсто годину дана после пензионисања.

Испитаници су у просеку изјављивали да се после одласка у пензију осећају здраво као осам до 10 година раније, наводи се у студији.

Код испитаника је примећено и побољшање сна након одласка у пензију.

Највеће побољшање здравственог стања је регистровано код особа које су биле изложене тешким радним условима, као што су велики физички и психолошки напор или незадовољство на послу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво