Научници корак ближе пресађивању свињских органа људима

Створивши генетски модификоване свиње чији су органи погодни за трансплантацију људима међународни тим стручњака направио је корак напред у пресађивању органа међу различитим врстама, објављено је у америчком часопису „Сајенс“.

Овај потез могао би да представља револуцију у пресађивању органа јер би се генетски модификовани органи свиња, у које су уметнути људски гени, могли пресађивати људима уместо ретких органа људских донора на које се најчешће врло дуго чека.

Због сличности и компатибилности свињских органа с људским, те животиње се већ дуго сматрају погодним даваоцима за такозвану ксенотрансплантацију.

Да би се спречило одбацивање животињских органа науцници су још почетком деведесетих година прошлог века дошли на замисао да у свиње убаце људске гене.

До сада су проблем у пресађивању свињских органа представљали вируси који могу бити заразни када је реч о трансплантацији на људског пацијента.

Часопис Сајенс пише да је група научника коју су предводила двојица генетичара са Харварда, Џорџ Ларч и Луан Јанг, успешно применила методу клонирања како би отклонили гене одговорне за постојање вируса у свињском ДНК пре него што су приступили стварању 37 свињских ембриона.

Надају се да су на тај начин превладали једну од највећих препрека у овој врсти трансплантације.

Приватна компанија „Џенесис“ коју су основали Ларч и Јанг, успела је да „створи 37 прасади чији ће органи бити потенцијално добри за ксенотрансплантацију“.

Сајенс истиче да је недостатак људских органа за пресађивање толики да свакодневно у Сједињеним Америчким Државама у ишчекивању одговарајућег људског донора умру 22 пацијента.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво