Врела кошава у Београду лоша за психичке болеснике

Метеоролози за данас, као и претходних дана најављују врелих 40 степени, али оно што се сада, први пут од почетка лета појављује јесте топла кошава, која, како кажу из РХМЗ, посебно утиче на психичке болеснике.

Београђани су навикли да им кошава „квари фризуре“, али зими, што се сада променило, па се јуче и данас у престоници може осетити „врућ ветар“.

То, каже за Танјуг метеоролог Горан Михајловић из РХМЗ-а, мења субјективни осећај, па се чини да је више топло него што заиста јесте.

„Свима ће нам се чинити да је још више топло, али срећом, то ће трајати само данас“, каже Михајловић.

Стручњак за биопрогнозу и начелница одељења за праћење климе у РХМЗ Јасминка Смаилагић каже да је кошава, била топла или хладна, ветар југоисточног смера, а сви такви ветрови имају неповољан утицај на психичке болеснике.

„Сви ветрови са југоистока највише сметају психички лабилним особама и онима који су нервно лабилни“, каже Смаилагић.

Осим људи са психичким сметњама, према њеним речима, данас би се лоше могли осећати и срчани болесници и астматичари.

Да топла кошава лоше утиче на психичке болеснике, Танјугу је потврдила и докторка Борјана Савић, психијатар са Клинике „Лаза Лазаревић“.

„Може доћи по повећане анксиозности, нервозе, може се десити и да не могу да спавају“, каже Савићева и додаје да је, као и код свих других којима сметају биометеоролошке прилике, препоручљиво да се из куће излази само када је то неопходно, да се пије доста воде и облачи примерено.

Да би пацијенти са психичким болестима лакше преживели дан, ипак је кључно, истиче, да строго поштују прописану терапију.

„Терапија се мора пити на начин на који је прописана, а дозе се ни случајно не смеју прескакати“, наводи Савићева.

Откуд кошава усред лета, и да ли се она разликује од зимске, одговорио је метеоролог Михајловић рекавши да је једина разлика што код топле кошаве преовладава утицај топлог ваздуха за Медитерана који чини да ветар осећамо као топао.

Када преовладава утицај циклона из Медитерана, односно поље ниског притиска које се развија и приближава нашем подручју, као што је то сада случај, онда је то топла кошава, за разлику од хладне кошаве када је доминантан утицај антициклона са североистока, објашњава Михајловић.

Добра вест за људе са психичким сметњама, али и све остале, јесте да ће топла кошава трајати још само данас.

Појаве топле кошаве биће видљиве још у току дана, већ од сутра са наиласком циклона из Медитерана и хладног фронта доћи ће до промене правца ветра тако да ће ветар скренути на северозапад, каже Михајловић и за сутра најављује захлађење и прилив хладнијег ветра.

Према његовим речима, и целе наредне седмице може да се очекује олакшање, јер температуре неће прелазити 30. подељак Целзијусове скале.

И остатак августа би требало да буде такав, наводи, а последњи викенд у месецу једини има изгледа да буде облачан.

Јесен која убрзо након августа стиже, према садашњим прогнозама, каже Михајловић, не би требало да буде претерано хладна.

Прогноза за септембар, али и за целу јесен каже да ће температуре бити изнад вишегодишњег просека, најављује Михајловић, али напомиње да нема разлога за бригу, јер то не значи да ће температуре од 30 или више степени да се наставе и тада.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
22° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се