Викенд сан неопходан школарцима

Осим тога што се може довести у везу са лошијим успехом у школи, честим променама расположења и поремећајима у понашању, недостатак сна може довести и до таложења вишка килограма код школске деце. Мањак сна може се надокнадити дужим спавањем током нерадних дана.

Деца која хронично не спавају довољно чешће пате од вишка килограма, закључили су научници кинеског Универзитета у Хонгконгу који су током годину дана пратили 5.159 деце узраста од пет до 15 година.

Проблема са вишком килограма нема код деце којој родитељи дозвољавају да се наспавају бар викендом, тврде стручњаци.

Желевши да испитају како недостатак сна утиче на успех у школи, раст и тежину деце, научници су утврдили да деца која се слабо наспавају имају већи индекс телесне масе, који представља однос раста и висине, од оне деце која спавају колико је потребно.

Уколико је деци било дозвољено да „надокнаде" сан током викенда, није долазило до појаве вишка килограма, истичу научници.

Недостатак сна, како преносе хонгконшка гласила, представља још једну епидемију савременог света, уз гојазност и смањену физичку активност, а све су оне међусобно повезане.

Деца која мање спавају проводе више времена седећи за радним столом или гледајући телевизију, што доводи до повећања тежине и неправилне исхране.

Шта је узрок такве законитости, научници још нису тачно утврдили, али њихове претпоставке завређују пажњу.

Можда је у питању то што деца мањак сна компензују повећањем производње „хормона глади" лептина и због тога имају бољи апетит. Тада деца више једу, добијају вишак килограма који, пак, снижава њихову физучку активност.

Деца која немају довољно ноћног сна су, осим тога, физички слабија, имају лошији успех у школи, пате од дневне поспаности, имају честе промене расположења и поремећаје у понашању.

Научници саветују да сва деца из виших разреда спавају не мање од девет и по до 10 сати, а она у нижим разредима и предшколци и више од тога, а преко викенда им треба дозволити да се прописно наспавају.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара