Враћају се високе температуре, возачи посебно угрожени

Високе температуре се враћају следеће недеље. Врућине никоме не пријају, а најтеже их подносе хронични болесници, труднице, стари и деца. Возачи су на посебном искушењу, јер морају да одрже концентрацију за воланом, што је изузетно тешко по температурама вишим од 35 степени.

Данас су у Ургентни центар у великој мери стизали возачи, највише због тога што им је позлило током вожње.

„Просечан дан био је у Ургентном центру, што значи око 250 прегледа. Ипак, чињеница је да је већи део здравих људи којима је позлило током неког транзита, односно пута, често ка мору. Разлог је зато што не уносе довољно воде и онда долази до губитка свести и дезоријентације. Такође, код возача долази и до тромбозе ноге. Због тога је важно да возачи праве паузе током пута и протегну ноге“, објашњава кардиолог Предраг Митровић са Ургентног центра.

Савети за возаче јесу да праве мање туре или да током дугачких путева праве паузе на сваких сат или сат и по, прошетају око аутомобила и уносе довољно воде. Ако то не ураде, према речима Митровића, возачи не треба ни да крећу на пут.

„Поред возача, најугроженији су били шетачи и то они који су у старијој животној доби, односно преко 60 година. Опет је главни разлог био мањак течности и то нам показује да људи не схватају озбиљно упозорења да уносе више воде“, каже кардиолог.

Митровић објашњава да упркос томе што су хронични болесници ризичнија група, више се јављају здраве особе.

„Хронични болесници знају да када је оволико топло треба да седе кући и уносе течност. Једноставно су се навикли како да живе у оваквом периоду. Они који су здрави не пазе довољно када излазе. Увек треба да понесу бочицу воде“, каже Митровић.

Према његовим речима, сви који морају да заврше нешто ван куће, нека то ураде до десет часова, а након тога пожељно је да не излазе напоље до 18 часова.

Уколико се ових препорука не придржавате, последице по здравље су бројне: вртоглавица, слабост, главобоља, топлотни удар, опекотине...

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи