Летње инфекције могу да упропасте и више од једног лета

Лето је време годишњих одмора, опуштања, али и изазова којима многи често не могу да одоле. Због ризичног понашања, ово је и период када се полно преносиве болести чешће дијагностикују. Међутим, не само оне.

Летње инфекције могу да упропасте и више од једног лета Летње инфекције могу да упропасте и више од једног лета

Ординације су лети пуне пацијенткиња које траже помоћ гинеколога. Докторка Александра Костић, гинеколог ДЗ „Чукарица“, подсећа да су инфекције у овом периоду године чешће због високих спољашњих температура, појачаног знојења, ношења неадекватне гардеробе, дугог боравка у мокрим купаћим костимима, седења на ивицама базена, на мокром бетону, мокрим плочицама, влажним пешкирима.

„Најчешће се јављају пацијенткиње које имају проблема са гљивичним инфекцијама и бактеријским вагинозама. Током лета је познато да постоји поремећај вагиналне микрофлоре која постоји као природна одбрана од инфекција“, објашњава др Костић.

Разлога за страх нема јер постоји начин да се заштитимо од инфекција које вребају лети. Превентивне мере подразумевају добру личну хигијену, али и рад на неговању здравих стилова живота, на подизању општег имунитета.

„Важно је уношење довољне количине течности, мењање купаћег костима одмах након изласка из воде, избегавање седења на мокрим пешкирима“, указује др Костић и напомиње да млади обично заборављају да не би требало да седе на столицама у кафићима, ресторанима само у купаћим костимима.

Лето је и период када се полно преносиве болести чешће откривају. Истраживања показују да је то и због ризичног понашања.

Др Костић истиче да је и даље једини начин заштите коришћење презерватива.

Летње инфекције могу да упропасте и више од једног лета, зато је важно да слушате савете лекара.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво