Драстичан пад концентрације сперматозоида у последњих 50 година

Број сперматозоида у ејакулату мушкараца из Европе, Северне Америке, Новог Зеланда и Аустралије преполовио се у протеклих 40 година. Стручњаци истичу да су резултати изузетно забрињавајући.

Најновији налази открили су да је између 1973. и 2011. године концентрација сперматозоида опадала на годишњем нивоу просечно 1,4 одсто, односно до укупног пада од 52 одсто.

„Резултати су шокантни“, истакао је Хагај Левин са Јеврејског института у Јерусалиму, епидемиолог о коаутор студије.

Док медицински третмани могу да помогну у ублажавању проблема, мало тога је урађено да се проблем у корену решава.

Левин упозорава да би ниска концентрација сперматозоида могла да буде и индикатор све лошијег здравља мушког становништва.

„Временом би могли да имамо проблем са општом репродукцијом, а то би могло да значи и изумирање људске врсте", рекао је Левин за Би-Би-Си

Стручњаци истичу да су кривци за овакво стање највероватније исхрана, стрес, употреба разних хемикалија у производњи хране и начин живота.

Осим тога, ниска концентрација сперматозоида могла би да буде узрокована и раком тестиса, повећаном стопом смртности код мушкараца, мушке деце рођене са тестикуларним деформитетима.

„Ово је типичан џиновски проблем који је годинама остао непримећен и запостављен“, истиче Левин.

Истраживање, објављено у часопису Human Reproduction Update, спровео је међународни тим истраживача, које је објединило 185 студија урађених од 1973. до 2011. године и укључивало је 43.000 мушкараца.

Тим је одвојио податке у две групе. Са једне стране, уврштени су мушкарци из, такозване, западне културе - Северне Америке, Европе, Аустралије и Новог Зеланда. У другу групу уврштени су мушкарци из других делова света.

Ово је урађено јер је много више података било за прву групу, а истраживачи кажу да зато за сада не могу да дају прецизне податке и извуку закључак за мушкарце из осталих делова света.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се