„Лакше“ цигарете, тежа зависност

Прелазак на „лајт" цигарете није корак ка остављању дувана, напротив. Амерички научници утврдили су да прелазак на „лајт" цигарете за 60 одсто смањује шансу да оставите пушење.

Пушачи који пређу на цигарете са мање катрана, „лајт" или „мајлд" брендове, неће због тога лакше оставити дуван него ће им то бити још теже, поручују стручњаци Универзитета из Питсбурга.

Установљено је да пушачи који су прешли на „лајт" цигарете имају чак 60 одсто мање изгледе да заиста оставе дуван од оних који су остали верни класичним цигаретама, преноси Ројтерс.

„Могуће је да је то због тога што пушачи мисле како су 'лакши' брендови цигарета бољи за здравље па тако представљају прихватљиву алтернативу потпуном остављања пушења", претпоставља др Хилари Тиндл, која је руководила поменутим истраживањем.

У истраживању спроведеном на 31.000 пушача, утврђено је да је њих 12.000, или 38 одсто, у неком тренутку прешло на „лајт" цигарете.

Четвртина њих је тврдила да су то учинили само због бољег укуса, 20 одсто је признало да је, осим укуса, мотив био и то што су „лајт" цигарете мање штетне по здравље и што је то био део напора да временом сасвим престану да пуше, а чак 42 одсто је навело да је то био корак на путу ка потпуном одрицању од цигарета.

Међу испитаницима који су прешли на „лакше" цигарете, чак 58 одсто је између 2002. и 2003. покушало да остави пушење, међутим, њихова успешност у томе била је 60 одсто мања у односу на пушаче класичних цигарета.

Осим тога, нека ранија истраживања су показала да тзв. „лоу тар" цигарете („с ниским садржајем катрана") заправо имају исту количину и катрана и никотина и других штетних састојака као и обичне.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво