Промена терапије при ширењу рака дојке

Канцерозне ћелије које се прошире у необолела ткива теже је сузбити него изворне ћелије тумора дојке, па је неопходно изабрати оптималан третман усмерен на различите типове те болести.

Готово 40 одсто тумора дојке мења облик када се прошири, указује студија коју су обавили стручњаци шкотске установе специјализоване за ову врсту рака „Брејктру брест кансер" (Breakthru breast cancer).

Рак дојке је комплексно обољење и може да се јави у више типова, који се лече на различите начине.

Код око 40 одсто од 46.000 британских жена, којима се ова врста рака дијагностикује сваке године, обољење се шири на лимфне чворове испод пазуха.

Канцерозне ћелије које се тако прошире теже је сузбити него изворне ћелије тумора дојке па је због тога важно да се изабере оптималан третман.

Шкотски стручњаци били су изненађени открићем да се форма болести при ширењу мења код тако великог процента пацијенткиња и на тако много начина.

Резултати показују да 20 одсто канцера дојке који су били ЕР (естроген рецептор) негативни, постају ЕР позитивни. То значи да би хормонска терапија „тамоксифеном", која не би деловала на оригинални тумор, могла да делује на метастазе.

Забележени су и другачијих случајева - да ЕР позитивни тумори при ширењу на лимфне чворове постају ЕР негативни.

Када део терапије чине лекови који би деловали на првобитни тумор, али не и на његову нову форму, пацијенти не само да немају користи него и непотребно преживљавају тешке пропратне симптоме.

„Ово указује да постоји потреба да се утврди који тип болести жена има у лимфним чворовима јер то може радикално да промени ток третмана који прима", истакла је вођа истраживачког тима докторка Дана Фаратиан.

Према њеним речима, потребна су клиничка тестирања да би се установило како ови резултати могу да користе пацијентима.

Рак дојке има удео од једне трећине у свим канцерозним обољењима британских жена. Једна од девет Британки у неком периоду живота оболева од ове врсте рака.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи