Опрезно са антибиотицима у трудноћи

Бактеријске инфекције могу да буду веома опасне за трудницу и фетус и не би требало да остану нелечене. Међутим, стручњаци упозоравају да неки од антибиотика могу да повећају ризик од урођених мана новорођенчади.

Неки од антибиотика који се користе против инфекција уринарног тракта током трудноће могу да повећају ризик од урођених мана новорођенчади, потврдили су резултати нове америчке студије.

Истраживачи су открили повећан ризик од урођених аномалија код употребе две групе антибиотика: сулфонамида (као што је „бактрим") и нитрофурантоина (као што је „макробид"). Утешно је што су антибиотици које би лекари најчешће преписали трудницама, као што су пеницилини или еритромицини, по свему судећи безбедни за употребу.

„Изгледа да већина уобичајено коришћених антибиотика није у вези са највећим бројем урођених мана новорођенчади које смо проучили", објаснила је коауторка студије докторка Криста Крајдер из Центара за контролу и превенцију болести у Атланти.

Бактеријске инфекције могу да буду веома опасне за трудницу и фетус и не би требало да остану нелечене, наглашавају стручњаци, али досад није било веће студије о томе колики ризик носи коришћење антибиотика у трудноћи.

Да би то истражио, амерички тим је размотрио евентуалну примену шест група антибиотика код 13.000 жена које су родиле дете са бар једним од 30 најчешћих урођених мана. Резултати су упоређени са онима из контролне групе, у којој је било 5.000 жена које су родиле здраву децу.

Критично прво тромесечје

Око 30 одсто жена у обе групе користило је известан антибиотик у неком тренутку трудноће или три месеца пре зачећа, али су амерички истраживачи били највише концентрисани на коришћење антибиотика током месец дана пре почетка трудноће и у њеном првом тромесечју, које се сматра критичним за развој фетуса.

Око 14 одсто жена које су родиле дете с урођеном маном користило је неки антибиотик у том периоду, као и 13 одсто оних из контролне групе.

Сулфонамиди су доведени у везу са шест различитих урођених мана новорођенчади, а нитрофурантоини са четири. Утврђено је да су остале групе антибиотика могле да буду од утицаја на само једну до две мане новорођенчади.

Аномалија која се може довести у везу са антибиотиком јавља се у четири случаја од 1.000 трудница које узму пеницилин, тако да ови налази не би требало да буду узрок бриге, нагласила је др Крајдер.

Осим тога, др Крајдер наглашава да су многе од разматраних аномалија новорођенчади веома су ретке. На пример, хипопластични синдром леве коморе јавља се код једног од 4.200 новорођенчади.

Употреба сулфонамида повећава ризик од тог здравственог поремећаја три пута, што значи да се при употреби таквих лекова рађа једно од 1.400 деце чије су мајке током трудноће користиле лекове из те групе. Коришћење нитрофурантоина увећава ризик од ове аномалије четири пута.

Стручњаци наглашавају да ће бити потребне године истраживања док се са сигурношћу не утврди који су антибиотици безбедни за употребу у трудноћи а који нису, закључила је др Крајдер.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи