Од неких наочарa за сунце већа штета него корист за око!

При одабиру заштите очију од сунца треба бити опрезан јер неке наочаре уместо да штите око могу довести до трајног оштећења вида.

Од неких наочарa за сунце већа штета него корист за око! Од неких наочарa за сунце већа штета него корист за око!

Озонски омотач блокира штетно дејство УВ зрачења, али само делимично. У потпуности блокира само УВ зрачење Ц, у већој мери зрачење Б, а не може да блокира УВ зрачење А и то је најопасније јер је то она плава видљива светлост која утиче штетно на ћелије и на све сегменте ока - од површине, односно рожњаче, капака па све до унутрашњих структура ока до мрежњаче, преко сочива које је можда и најосетљивије на ово дејство.  

Због тога је неопходно заштитити око. Офталмолози упозоравају, међутим, да одабир сунчаних наочара није само естетско питање већ да треба бити опрезан при куповини.

Гостујући у Јутарњем програму РТС-а, офталмолог др Драгана Кнежевић, истиче да неке симптоме штетног дејства сунчеве светлости можемо лако приметити.

„Обично је то нелагодност, сувоћа сузење, фото-фобија. Када сте на јакој светлости очи реагују црвенилом, нелагодношћу и човек може да претпостави да је то почетак штетног дејства“, каже др Кнежевић. 

Од неких наочара може бити више штете него користи

Офталмолози као вема опасно оцењују куповину сунчаних наочара на пијаци. Једна од највећих заблуда је да је тамно стакло боља заштита. Ако нема УВ филтера, премаза који штити око, наочаре ће правити више штете него користи јер пропуштају више светлости.

„Та тамна стакла доводе до ширења зенице, а тиме отварају пут већој количини зрака и самим тим продиру у дубље структуре ока и штете не само површини ока - рожњачи, него и сочиву и на крају, што је још погубније, мрежњачи где је тачка јасног вида и очни живац на које може да утиче и да доводе кумулативним дејством до дегенерације макуле“, упозоправа др Кнежевић.

Према њеним речима, некада се причало само о сенилним дегенерацијама макуле (у старости), а сада то кумулативно дејство од детињства може у ранијој доби да доведе до промена на макули и самим тим и трајног оштећења вида. Сувоћу и црвенило можемо да решимо, а озбиљнија оштећења не, објашњава офталмолог Драгана Кнежевић.

„Ми лекари кажемо да има веома мало индикација за сунчане наочаре, међутим, време нас полако демантује јер то почиње да буде озбиљна наука. Некада је оптичар могао да вам да потпуну препоруку сада је потребно да се укључи и лекар“, истакла је др Кнежевић и додала да је у случају неких обољења боље одабрати браон, у неким случајевима сиве филтере, док су зелени најприхватљивији, али су сада мање популарни.

Такође особе које су због посла (или ужитка) приморане да бораве на отвореном треба да се заштите. Сунчане наочаре олакшавају орјентацију у простору и штите структуре ока.

Један од савета др Кнежевић је да паметно користимо природу: „На планини је сада пријатно, али не и у централном делу дана (од 11 до 17) јер је присутно веће зрачење и рефлексија. Треба бирати ливаде јер имају најмању рефлексију, нарочито у односу на водене површине“.

Такође, подсећа др Кнежевић, треба уносити што више намирница богатих витаминима Ц и Е, то јест јести доста свежег воћа и поврћа како би се смањила штета која ћелијама ока наносе слободни радикали.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво