Вакцина против дејства хероина велики помак у борби против наркоманије

Вакцина која блокира ефекат еуфорије који изазива хероин на добром је путу да се покаже успешном на тестирању на резус макакијима. Истраживачи се потом надају тестирању потенцијално револуционарне вакцине на људима.

Стручњаци са истраживачког Института „Скрипс“ у Калифорнији заслужни су за њен развој, а ова вакцина је уједно и једина вакцина против опијата која је прошла фазу предклиничког тестирања.

Функционише тако што имуни систем излаже елементу из херојинске молекуларне структуре, који затим покреће телесни одбрамбени механизам, који почиње са производњом антитела против опијата и, што је најважније, његових психоактивних ефеката.

Та антитела неутрализују молекуле хероина, спречавајући их да дођу до можданих центара и изазову ефекат опијености. Блокирајући ефекат еуфорије, уживаоци више неће имати мотивацију да користе дрогу, што ће, како објашњава стручњаци, спречити лечене наркомане да се врате коришћењу дроге.

Током тестова, четири резус макаки мајмуна која су примила три дозе вакцине успешно су неутрализовала ефекте различитих доза хероина. Вакцина се показала делотворном и до осам месеци након примања, али је најефикаснија првог месеца.

„Чињеница да вакцина има тако дуготрајан ефекат код примата веома је охрабрујуће“, истиче аутор студије Пол Бремер.

Вођа истраживања Ким Јанда рекао је да су сви веома оптимистични да ће се вакцина показати безбедном за коришћење код људи.

Истраживање је објављено у Journal of the American Chemical Society.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво