Чешће се туширајте и мажите заштитну крему и у хладу

Лето је тек почело, а већ нам је донело и праве тропске температуре. Због тога су, иако је недеља за многе нерадни дан, лекари ипак имали пуне руке посла. Колапси, несвестице, сунчанице... Високе температуре забележене су у целој Србији па су здравствене проблеме имали и млади и стари.

Када су велике врућине, највише прија вода. Зато су на најпрометнијим местима у граду цистерне са водом – и тако до краја лета. А данас, у најтоплијем делу дана, београдске улице нису биле празне.

И Хитна помоћ имала је посла. До 13 часова 70 интервенција, од тога 25 на јавном месту. Било је доста колапса. Врућина не прија ни хроничним пацијентима, али ни здравима.

„Јесте мало стереотипно, али заиста, када су овакве темературе у питању, без те чаробне флашице воде не треба излазити, јер оно што је приоритет када су оваки услови, јесте надокнада течности“, објашњава др Биљана Ђурић, Градски завод за хитну медицинску помоћ.

Др Ђурић додаје да, уколико се нађемо поред некога коме је позлило на улици, основно је склонити га са сунца, дати му течност и обавезно позвати екипу Хитне помоћи.

И док су се Новосађани расхлађивали на Штранду, за Београђане на Ади није било купања. Званична сезона купања почиње сутра, али је Београд и домаћин Европског првенства у кајаку. Па је између плаже и воде – ограда.

А наношење заштитних крема током лета треба увек практиковати – и у хладу и на сунцу.

„Инфрацрвено зрачење је оно које прави праве опекотине, то је оно топлотно у ужем смислу зрачење, оно има и ране и касне штетне ефекте, а комбинација УВ и инфрацрвеног зрачења је катарстрофа за кожу. Зато је страшно важно имати ту врсту свести, да се заштитимо и од једног и од другог“, саветује др Горан Вукомановић, педијатар, Дечја клиника у Тиршовој.

Поред лубенице и сладоледа, нутриционисти препоручују и да се заљутите.

„Знамо да се сви знојимо од љуте хране, али она даје осећај олакшања, тако да је препорука љуто, љута папричица и ђумбир. Препорука су свеже салате од поврћа, од воћа, са пуно маслиновог уља, и пуно, пуно течности“, наводи Ана Тодоровић, нутрициониста ДЗ „Савски венац“.

Придржавајте се савета лекара, не излазите расхлађени нагло напоље, а у воду не улазите одмах после обилног јела, или ако сте конзумирали алкохол. За купање, бирајте само безбедна места, а не дивље плаже и необезбеђена купалишта.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво