Кад беба неће да чека

Стјуардесе породиле путницу на 10.000 метара надморске висине. Ту вест су недавно пренели многи светски медији. Сличне су се чуле и у Србији, а ненандане бабице су били мужеви, таксисти, возачи у јавном превозу. Такве вести често се читају са осмехом на лицу. Лекари, ипак, упозоравају на озбиљне компликације.

Муж два пута породио жену код куће! Породила се у градском превозу! Полицајац супругу породио у колима! Најновија у низу сличних вести - бабица породила жену у колима испред породилишта на Звездари.

„Ми гледамо само пацијента ми не глаедамо околности, да ли је то ауто, да ли је то овај бетон овде који је око нас, просто ви ту сад реагујете као да имате сву опрему око себе, морате да реагујете", објашњава Јасмина Ђукић бабица Болинице за гинекологију и акушерство КБЦ Звездара и истиче да се мушкарци највише и уплаше, док су жене су ту увек смирене.

Исти задатак ова бабица имала је и само седам дана касније. Тада је жену на седишту аутомобила порађала са доктором Николом Матавуљем.

„То јој је био трећи порођај који по правилу протиче значајно лакше од првог и другог. Када се рађа друго, треће или четврто дете ради се о томе да је порођај значајно бржи, да су болови значајно мањег интезитета, те се деси да жена понекад не успе да интерпретира сопствене болове као довољно битне“, истакао је Никола Матавуљ гинеколог-акушер Болнице за гинекологију и акушерство КБЦ Звездара.

У тим ситуацијама, трку с временом често возе таксисти. Возио ју је и Саша Пешић прошле зиме. Из села надомак Ниша до болнице није стигао, али је ипак одговорио на изазов.

„Негде на пола пута до града је беба почела да излази. Ја сам већ почео да тражим место да станем да помогнем женици да се породи, али смо имали много среће јер смо у том тренутку срели возило Хитне помоћи препречили се испред њега, зауставили га и екипа Хитне помоћи је породила жену код мене у аутмобилу на задњем седишту. Све време сам се плашио и за живот бебе и за живот породиље“, прича Пешић.

Страх се заборави када прича има срећан крај. Међутим, ситуација није нимало безазлена. Уколико жени помаже необучена особа, страх може да је паралише.

„Највећи проблем који може да се деси приликом оваквих порођаја је свакако крварење. То је нешто што не можете да решите у ванболничким условима. Једини савет који бих имао у том контексту је да што пре дођете до болнице“, закључио је гинеколог-акушер Никола Матавуљ.

Да живот не би био угрожен, саветују лекари, жена мора да препозна сигнале које јој шаље тело, јер је сваки порођај различит. У томе могу да помогну бесплатне школе родитељства при домовима здравља. За сада, ипак, одзив трудница је мали.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво