Највећи митови и заблуде о фитнесу

Без обзира на циљеве када је вежбање у питању, људи се пре или касније „заглаве“ у некој врсти рутине и напретка нема или је занемарљив. Кривци су, највероватније, савети које сте узели здраво за готово, поручују стручњаци.

Највећи митови и заблуде о фитнесу Највећи митови и заблуде о фитнесу

Нажалост, много је упутстава, савета и веровања који циркулишу међу вежбачима, а да при том немају много везе са истином и чињеницама. Неки од њих могу вежбачима нанети много штете па стручњаци саветују опрез и скрећу пажњу на најпознатије митове.

Први на списку највећих митова је да је за добру форму довољно вежбати једном или два пута недељно. Нажалост, неопходан минимум за ефикасан програм вежбања су три одласка недељено, објашњава Шон Арент са Универзитета Рутгерс.

Такође, најбоље доба дана за вежбање не мора да буде ујутру већ оно време које ће вежбачу пружити константност у рекреацији. Уколико сте ноћни тип идите у теретану увече, уколико вам одговара да устајете рано тада и вежбајте. Ипак, стручњаци подсећају да вежбање одмах након буђења убрзава одлазак вишка килограма.

Реченица „Вежбе са теговима претварају сало у мишиће" може се чути на сваком кораку. Физиолошки, то су два типа ткива и никакво претварање неће се десити током вежбања.

Oно што ће вежбе са оптерећењем донети је помоћ при изградњи мишићног ткива. Најбољи начин да се отарасите масних наслага је да у исхрану уведете много свежег, бареног и грилованог поврћа, мање масне протеине и, можда ће деловати чудно, здраве масноће попут маслиновог уља и рибе.

Вежбање је најбољи начин да се смањи телесна тежина је дубоко укорењен мит против којег се инструктори различитих фитнес програма и нутриционисти већ годинама боре. Највећи део мршављења, поручују стручњаци, одвија се у кухињи, а вежбање ће донети промене у изгледу тела и физичкој спреми.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво