Ћелије рака прелазе са мајке на фетус?

Испитујући околности случаја преношења леукемије са мајке на фетус забележеног у Јапану, експерти су утврдили да ћелије те болести успевају да „преваре" имунолошки систем детета. Детаљи о таквом кретању ћелија могу довести до откривања механизама на молекуларном нивоу и других врста рака.

Изненађујући случај у Јапану потврдио је да трудница оболела од рака болест може да пренесе на фетус. Ово преношење, које у нормалним приликама може да блокира плацента, изузетно је ретко тако да овакви случајеви не зависе од тога како лекари брину о трудницама.

Међутим, научници наглашавају да сваки случај преношења болести са труднице на фетус помаже да се открије како рак успева да превари човеков имуни систем.

Почетком 2007. године једна двадесетосмогодишња становница Јапана донела је на свет девојчицу. Само 36 дана касније, мајка је примљена у болницу због јаког вагиналног крварења које није могло да се контролише. Лекари су дијагностиковали леукемију а пацијенткиња је убрзо умрла.

Беба се нормално развијала све до напуњених 11 месеци кад јој се на образу појавио велики тумор. Биопсијом је утврђено да није реч о саркому, раку који се појављује на неким везивним ткивима, већ о леукемијском тумору на неки начин„заробљеном" у образу детета.

Лекари су алармирали молекуларног биолога Мела Гривса, стручњака за функционисање ћелија, са Института за истраживање рака у Сатон Сарију, у Великој Британији, који се бави интензивним истраживањем механизма преношења рака.

Научници, како преноси часопис „Сајенс", одавно су сумњали на могућност преношења рака са мајке на фетус - у неким случајевима са озбиљним доказима (специјално када су у питању леукемија и меланом који брзо метастазирају).

Међутим, нико до сада није обавио генетске тестове који би потврдили да се рак развио из извора који постоји и „делује", а да није само несрећна случајност.

Током истраживања, Гривс је са сарадницима открио зачетке ћелија рака у рутинској анализи крви узете детету на рођењу, што уверљиво указује да се преношење болести догађа у материци.

Стручни тим истраживао је и такозвани БЦР-АБЛ1 низ у ДНК који је јединствен у сваком појединачном случају леукемије. У случају у Јапану тај низ био је идентичан код мајке и ћерке.

Кретање малигних ћелија

Коначно, резултати тестова су потврдили да су ћелије рака детета биле готово све као ћелије рака код мајке - без икаквог генетског материјала од оца.Ти резултати научницима су указали да је пут преношења обољења био искључиво са мајке на фетус, а не обрнуто.

Екипа научника своје открића објавила је у Списима националне академије наука Велике Британије.

Гривс и његови сарадници такође су открили како рак преживљава унутар фетуса чији је имунолошки систем требало да уништи мајчине ћелије.

Стручни тим утврдио је да су ћелије рака „избегле" пространо подручје деловања шестог хромозома, познатог као „6п".

Укратко, наглашава Гривс, „рак успева да се развије зато што је имунолошки невидљив".

„Познавање молекуларних детаља како ћелије лукаво избегавају да буду откривене, помоћи ће научницима да темељно истраже како друге врсте рака 'склизну' кроз нашимунолошки систем", рекао је за „Сајенс" Хауард Вајнстин, специјалиста дечје канцерологије у Општој болници Масачусетса у Бостону.

„Упркос овим открићима, мајке не треба да се упаниче", упозорио је Гривс. Уз регистровано само неколико случајева преношења рака са мајке на фетус после првог регистрованог 1866. године, ризик за труднице је минималан.

„Преношење већ развијеног рака на децу не мора увек бити фаталан. Поменута јапанска девојчица је успешно лечена и још увек је жива", подсетио је Гривс.

Према његовим речима, откриће до којег је стручни тим дошао доводи у питање веродостојност тврдњи да плацента обезбеђује потпуну баријеру између мајки и фетуса.

„Склонији сам да прихватим могућност да замашан број ћелија све време пролази незапажен. Уосталом, много се може научити од чудних случајева у медицини" закључио је Гривс.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи