Највећи пробој у последњој деценији у борби против рака јајника

Жене оболеле од рака јајника имаће знатно боље шансе за излечење користећи нови лек, за који се тврди да је највећи медицински пробој на том пољу у последњој деценији.

Истраживачи на лондонском Институту за истраживање и борбу против рака и Краљевском фондацијском трусту „Мардсен“ тестирали су нови лек, који циља ћелије рака јајника тако што имитира ефекат фолне киселине како би ушао у њих.

Резултати су веома обећавајући са смањењем тумора до 50 одсто код тестираних жена. Читаво истраживање и пробе описани су и представљени на годишњем састанку Америчког друштва клиничке онкологије у Чикагу.

Тек једна од три жене са раком јајника тренутно живи дуже од десет године, а болест, према подацима из 2012. године, убија више од 150.000 жена широм света.

Око 15 жена било је обухваћено клиничким испитивањима, а код седам су се тумори знатно смањили. Код оних које су посебно добро реаговале, због тачног молекуларног циљања, резултати су још бољи.

Лек, познат као ONX-0801, први је своје врсте. Убија ћелије рака тако што блокира молекуле ензима тимидилат синтазе, што узрокује непоправљиву штету у ДНК коду тумора.

Тестови су такође потврдили да нови лек циља само ћелије рака, док здраве ћелије заобилази. Због тога, пацијенти нису искусили уобичајене нусефекте, попут инфекција, дијареје, оштећења нерава и губитка косе.

„Резултати које смо забележили су веома обећавајући. Веома ретко видимо овако јасне доказе у овако раним фазама развоја лекова“, рекла је предводница студије, доктор Удај Банерџи.

Према његовим речима, посебно важна чињеница је да овај лек циља само ћелије рака, што га чини много хуманијим третманом за пацијенте који пате од рака јајника.

Тим научника се сада нада да ће обезбедити финансирање за свеобухватније клиничке тестове што је пре могуће. Осим тога, желе да испитају и да ли лек делује на друге типове рака.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара