Постоји добар разлог да останете мало дуже у кревету

Недостатак сна може двоструко да повећа ризик од смрти због срчане инсуфицијенције или можданог удара код гојазних особа или особа са повишеним крвним притиском, повишеним холестеролом и дијабетесом, наводи се у студији објављеној у листу „Џорнал оф Америкен харт асосијешн“.

Истраживачи су испитивали 1.344 одрасле особе чија је просечна старост била 49 година, међу којима је било 42 одсто мушкараца. Сваки од учесника је провео једну ноћ у лабораторији.

Резултати обављених испитивања показују да је више од 39 одсто учесника имало барем три фактора ризика који заједно чине метаболички синдром.

Током раздобља праћења које је у просеку трајало више од 16 година, 22 одсто учесника је умрло.

Особе које пате од метаболичког синдрома и које су у лабораторији спавале мање од шест сати, биле су током тих 16 година више од два пута изложеније ризику од смрти због срчане инсуфицијенције или можданог удара у односу на оне које нису имали те факторе кардиоваскуларног ризика.

Исте особе су имале готово двоструко већи ризик од смрти због других узрока у односу на оне који нису патили од метаболичког синдрома.

Медицинари препоручују одраслима шест до осам сати ноћног сна.

Како наводе аутори, реч је о првој таквој студији која мери трајање сна у лабораторији.

Досад су се истраживања темељила на одговорима у склопу спровођења анкета.

Ипак, будући да је реч о истраживању, ова студија не омогућује да се установи узрочна веза између особа које пате од метаболичког синдрома и двоструког повећања ризика од смрти, истичу истраживачи.

Др Хулио Фернандез Мендоза из медицинског центра „Пен Стејт Милтон“ саветује да, уколико имате неке од фактора ризика од срчаних обољења, врло је важно водити рачуна о довољној количини сна. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво