Истраживање показало да није могуће бити гојазан, а здрав

Научници Универзитета „Бирмингам“ из Велике Британије тврде да је идеја о томе да особа може да буде гојазна, али здрава, само мит.

У својој још необјављеној студији, научници су проучавали 3,5 милиона Британаца и дошли до закључка да су гојазни људи који су „метаболички здрави“ у већем ризику од срчаних обољења и можданог удара у односу на људе са нормалном тежином.

Студија је представљена на Европском конгресу о претилости у Португалу. Истакли су да се идеја „гојазан, али здрав“ односи на привлачну теорију да ако су људи гојазни, а сви њихови други метаболички фактори, попут крвног притиска и шећера у крви, унутар препоручених граница, онда додатна тежина није штетна.

Да би утврдили да ли је та тврдња истинита, научници су анализирали податке о милионима Британаца између 1995. и 2015. године. Пратили су људе који су на почетку студије били гојазни (индекс телесне масе био им је 30 или више), а који нису имали доказе о болестима срца, високог крвног притиска, високог холестерола или дијабетеса. Открили су да су гојазни али „метаболички здрави“ људи имали већи ризик од срчаних обољења и можданог удара него људи с нормалном тежином.

„Резултати студије показују да људи који су гојазни имају повећан ризик од срчаних обољења и можданог удара, иако су можда здрави у сваком другом погледу“, рекао је доктор Мајк Кнаптон.

Доктор Ричи Калејачети са Универзитета у Бирмингаму је истакао да би приоритет здравствених радника требало да буде промицање и олакшавање мршављењу међу гојазним особама, без обзира на присутност или одсутност метаболичких абнормалности.

„На нивоу популације, такозвана метаболички здрава претилост није безопасна појава“, закључује др Калејачети.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво