Одустао од еутаназије у Швајцарској ради лечења у Београду

Шкот Колин Кембел, оболео од мултипле склерозе, који је планирао да се подвргне еутаназији и оконча себи живот на једној клиници у Швајцарској, одустао је од тог плана да би се пријавио за експериментални програм лечења матичним ћелијама на клиници у Београду.

Кембел је потврдио да ће одложити термин за еутаназију на клиници „Лајф сиркл“ у Базелу, где је првобитно у те сврхе требало да буде примљен 15. јуна, уколико буде прихваћена његова пријава за лечење новом терапијском методом у Београду, преноси шкотски лист Хералд.

Дванаестодневно лечење на клиници „Свис медика“ у Београду кошта између 15.000 и 16.000 фунти, при чему се пацијентима убризгава до 300 милиона матичних ћелија за које је доказано да обнављају мијелин - масни омотач нервних ћелија који мултиплекс склероза разара - чиме би се побољшала функција мозга и покретљивост.

Више експерименталних клиника у свету испитује терапију матичним ћелијама као начин да се одложи дегенерација повезана с овом болешћу, а таква терапија није доступна у британском Националном здравственом систему нити на приватним клиникама у Британији, објашњава Хералд.

Кембел (56) наводи да се за лечење новом терапијом пријавио јер нема шта да изгуби.

„Надам се да ћу ући у програм лечења, а ако не, онда 15. јуна идем тамо где сам планирао“, каже овај бивши страствени фудбалер, пливач и тенисер, коме је примарна прогресивна мултиплекс скелоза дијагностикована када је имао 34 године.

Реч је ретком облику болести која резултира сигурним погоршањем без периода опоравка.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво