Хипертензија више не прети само старијима

У току је месец борбе против хипертензије, а са њом се бори свака трећа особа у свету. Последице високог крвног притиска по здравље могу да буду бројне, а некад и фаталне. Сваке године само у Србији око 30.000 људи доживи инфаркт срца. Колико је овај проблем озбиљан схватили су кардиолози Европског удружења за хипертензију, па су овог месеца покренули пројекат мерења крвног притиска пацијентима у 37 земаља. Пројекту се придружио и Клиничко-болнички центар „Бежанијска коса“.

Хипертензија више не прети само старијима Хипертензија више не прети само старијима

Више од пет година Бранислав Тадин се бори са хипертензијом, а тек недавно је осетио последице високог притиска. Пре два месеца, доживео је инфаркт. „Осетио сам трњење у левом делу грудног коша, то је трајало пола сата“, описује Бранислав.

Уз здраве животне навике и превентивне прегледе, његово срце данас боље куца. У Интернистичкој амбуланти Клиничко-болничког центра „Бежанијска коса“ њему, али и другим пацијентима, измерен је притисак.

„Ових неколико дана колико радимо пројекат утврдили смо да чак сваки трећи пацијент који дође на преглед у ову кућу не због хипертензије, него због других здравствених проблема, има и повишен крвни притисак за који није ни знао“, упозорава др Марија Здравковић, директорка КБЦ „Бежанијска коса“ и додаје да пројекат даје могућност да они пацијенти који се буду јавили у току месеца маја, могу да буду адекватно прегледани и да добију сазнање да ли имају хипертензију и да да се лече.

Они којима је измерен висок крвни притисак не одричу се ни дувана ни брзе хране. Према речима Иване Балан, медицинске сестре КБЦ „Бежанијска коса“ такви пацијенти се мало крећу, углавном много раде и немају много времена за физичку активност.

Након превентивних прегледа у мају, лекари ове установе у јуну организују едукативне радионице за пацијенте. Готово сва светска истраживња показују да тако може да се смањи број оболелих од хипертензије. Ово је само један у низу пројеката ове установе, која ових дана обележава 61. рођендан.

„Наши планови се састоје у увођењу нових методологија, пре свега, из области онкологије, кардиологије, карцинома дојке и, наравно, едукације лекара и сестара“, најавила је др Здравковић.

Хипертензија више не прети само старијој популацији. Граница се са 60 година спустила на 35, а има и млађих. Зато, главобољу, малаксалост, зујање у ушима – не занемарујте.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво