И крв пацијента може да лечи оштећене зглобове

Оштећење зглобова услед остеоартритиса, повреде тетива, лигамената, мишића, успешно се могу лечити ортокин терапијом - методом у којој се као лек користи искључиво крв самог пацијента.

Зачетник те терапије професор Питер Велинг из Немачке гостовао је у Институту за реуматологију где је упознао српске колеге са најновијим технологијама и начинима лечења тешких реуматских болести.

Ортокин терапија се у Србији примењује од 2012. године, до сада је третирано више од 1.000 пацијената, а једна од установа где се примењује је управо Институт за реуматологију.

Директор Института професор Немања Дамјанов каже да се код ортокин методе користе ћелије крви оболеле особе, где се те ћелије у посебним условима подстичу да производе одређене молекуле који смирују упалу и убрзавају опоравак оштећеног ткива у зглобу.

Предност ове методе, истиче Дамјанов, је што се молекул производи од ћелије самог пацијента, те нема алергијских реакција и препарат је потпуно безбедан.

Методу још не финансира РФЗО, а професор Дамјанов каже да је тешко рећи када ће она бити доступна о трошку Фонда.

Професор Велинг наглашава да се метода може користити код пацијената код којих није дошло до тешких оштећења хрскавице, већ уколико се обољење открије на време, у почетној фази.

На овај начин могу се лечити оштећења колена, кукова, хронични болови у рамену, спортске повреде - повреде тетива и мишића.

„Дуготрајност и успешност лечења зависи од степена оштећења. Уколико је тежак степен оштећења, тада ова метода не може да замени оперативно лечење - уградњу вештачког зглоба. Међутим, уколико је средњи степен оштећења, терапија је успешна, може да смањи тегобе, поправи функцију зглоба и одложи хируршку интервенцију“, објаснио је Велинг.

Међу светски познатим људима који су лечени ортокин методом је папа Јован Павле Други, за кога Велинг, у шали каже, да је благословио ову терапију.

Такође, од десет најбоље пласираних тенисерки шест је лечено овом методом, као и кошаркаши Коби Брајант и Дино Рађа, открио је Велинг.

број коментара 3 Пошаљи коментар
(уторак, 16. мај 2017, 03:34) - Grac [нерегистровани]

Upravo

Sam vec primio jednu spricu, a predstoje mi jos 2-3 ubrizgavanja... Ortoped mi ovde u Austriji obecao da je ovo mnogo dobra metoda za oporavak kolena posle moje operacije, hrskavica je bila ostecena... Videcemo rezultate :)))

(понедељак, 15. мај 2017, 19:42) - anonymous [нерегистровани]

giodiste

neznam koje si ti sinko godiste???ali kad te godine pritisnu i utopljenik se i za slamku hvata bili smo tvojih godina a ti nasih nisi a daj boze da docekas starost???

(понедељак, 15. мај 2017, 17:01) - ooonoja [нерегистровани]

ooonoja

Pa znam ja pijem apsent i red bull svaki dan izlazim radim i noću pa mi nije ništa... A to je moj život svidelo se to nekom ili ne... Tako da jedno je realnost, a jedno je ovo što vi stvarate