Постајемо ли безуба нација?

Истраживање Института „Батут“ показује да више од 700.000 грађана Србије, односно сваки десети, нема ниједан свој зуб у вилици! Стручњаци истичу да одлазак код стоматога зависи од развијености земље, обичаја, начина исхране, али и организованости и доступности здравствене заштите.

Истраживања и у свету и код нас показују да ниједан систем здравствене заштите не може да обезбеди добро опште здравље и здравље уста и зуба без активног учешћа друштва у целини. Не само старији, већ и велики број особа у средњим годинама, па и млађи људи, имају мало својих зуба.

Доктор Војкан Лазић са Стоматолошког факултета у Београду каже да је укидање система стоматолошке здравствене заштите, због редукције сечења трошкова у домовима здравља, довело до тога да је све већи број особа са присутном крезубошћу.

„Поготово превентива по домовима здравља и школама није онаква каква би требало да буде и каква је некада била, тако да се све већи број проблема јавља“, истакао је Лазић и додао да се због тога касније откривају каријеси.

Крезубост може да се јави у раном животном добу. Разлози су углавном лоша орална хигијена и неодласци код зубара. Грађани Србије углавном иду стоматологу тек када имају несносан бол или им се зуб већ распада.

„У основи каријеса су бактерије које се налазе у меким наслагама, значи да је хигијена број један у превенцији настанка каријеса“, истакла је професор доктор Катарина Бељаковић Ивановић са Клинике за болести зуба при Стоматолошком факултету у Београду.

Према њеним речима, операциони микроскоп служи да фине структуре, које су биле недоступне оку, стоматолог може да види и уз помоћ тог уређаја долази се до много сигурније и предвидљивије терапије.

Стоматолошки факултет издваја одређену суму за лечење зуба грађана, такође и за протетику, али то није довољно.

„Ми за онај слој пензионера са најмањим примањима од октобра организујемо израду бесплатних тоталних и парцијалних протеза“, подсетио је др Лазић.

Бесплатне услуге, уз упут, добијају деца до 18 година, студенти, труднице. Покварени зуби изазивају болести других органа, углавном срца, мозга, плућа и почетак су различитих инфекција.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво