Кад смо тужни, боље просуђујемо

Када су у негативном расположењу или тужни, људи боље памте и запажају, док срећа подстиче креативност и сарадњу са другима, тврде аустралијски психолози.

Лоше расположење може да буде и корисно, јер је човек под његовим дејством мање лаковеран, способнији је да процењује друге и - боље памти, закључили су аустралијски стручњаци са Универзитета Новог Јужног Велса.

"Док позитивно расположење подстиче креативност, флексибилност, сарадњу и ослањање на менталне пречице, негативно изазива појачану пажњу, брижљивије премишљање и обраћање веће пажње на спољни свет", истиче професор псиохологије на том универзитету и вођа истраживања Џозеф Форгас.

Форгас додаје да је истраживања његовог тима показало и да "туга промовише стратегију прераде информација најбоље прилагођену захтевнијим ситуацијама", пренео је Ројтерс.

Аустралијски тим је до оваквих закључака дошао спровођењем неколико експеримената, који су отпочели приказивањем испитаницима веселих или тужних филмова и присећањем на позитивне и негативне догађаје у животу.

У једном од експеримената од испитаника је затражено да процене истинитост урбаних митова и гласина. Утврђено је да људи у негативном расположењу у њих мање верују.

Људи лошег расположења такође су били мање склони да доносе брзоплете одлуке на основу расних или верских предрасуда и мање склони погрешкама када је од њих тражено да се присете неког догађаја којем су присуствовали.

Такође је утврђено да су нерасположене особе боље у презентацији свог становишта писменим путем.

"Људи у негативном расположењу мање су подложни грешкама у просуђивању, отпорнији су на искривљавање ситуација којима су били очевици и бољи у стварању квалитетних, ефектних и убедљивих порука", закључио је професор Форгас.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво