Здравији и лепши уз ове црвене сочне плодове

Неодољиве, слатке, црвене јагоде, осим одличног утицаја на здравље могу имати значајан допринос и када је лепота у питању. Ово воће чува вид, подиже имунитет, штити тело од слободних радикала и њихових штетних дејстава и „брише“ боре. Због свега тога, поручују нутриционисти, пронађите места за јагоде у свом тањиру.

Здравији и лепши уз ове црвене сочне плодове Здравији и лепши уз ове црвене сочне плодове

Ако се изузму особе које су алергичне на ово воће, готово да не постоји особа која ју је пробала и којој се ова бобица није свиђела.

Јагоде припадају породици ружа, а једино су воће чије семенке нису скривене у плоду, него се налазе са спољне стране.

Лековита својства јагоде, како плода тако и листова биљке, помињу се још у античка времена. Због тога не чуди што је данас стручњаци убрајају у супернамирнице.

Онима који се муче са сувишним килограмима нутриционисти препоручују ово бобичасто воће, нарочито у ово доба године.

Јагоде су богате Це-витамином, А-витамином, влакнима, имају доста гвожђа и фолне киселине. Осим тога, добре су ако имате проблема са пролећним алергијама.

Једна порција јагода (већа шоља) има око 51,5 мг витамина Це, што је половина потребне дневне дозе овог витамина. Овај витамин је познат и савезник јаког имунитета, али и моћан антиоксиданс који може спречити појаву и напредовање катаракте.

Витамин Це је један од антиоксиданса који могу помоћи при превенцији рака, с обзиром на то да је здрав имунолошки систем најбоља одбрана тела од болести.

Јагоде су богате и антиоксидансима лутеином и зеаксантином, који уклањају слободне радикале и неутрализују потенцијалне последице које они остављају на ћелијама.

Поготово ако је узет из свежег воћа, витамин Це је од виталног значаја за производњу колагена, што помаже у побољшању еластичности и отпорности коже. Са годинама опада производња колагена у телу, па је исхрана богата витамином Це један од услова да имамо здраву кожу која изгледа млађе.

Елагинска киселина, коју јагоде такође садрже, спречила је два главна фактора у развоју бора у ћелијама људске коже након континуираног излагања УВБ зрачењу, које оштећују кожу, показали су резултати недавних истраживања.

Захваљујући комбинацији витамина, минерала и влакана која се налази у њему, ово укусно воће помаже у борби са холестеролом, повишеним крвним притиском, благотворно делују на пробавни тракт...

Најбоље их је јести свеже и саме, без додатака у виду шлага, шећера, јогурта, чоколаде.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво