Претерана употреба електронских уређаја опасност за здравље малишана

Модерне технологије завладале су нашим животима, па и оних најмлађих. О последицама прекомерне употребе мобилних телефона, рачунара и других сличних уређаја, на здравље деце, често се не размишља.

У школском дворишту већ на првом кораку затичу се деца с мобилним телефоном у рукама. И најстарији основци, кажу, да готово никуда не иду без телефона. Пре свега, јер им улива осећај сигурности - знају да могу да зову за помоћ у непожељним ситуацијама.

Преко телефона некада уче, а највише га користе да се забаве - посећују друштвене мреже и играју видео-игре. Неки су свесни да претерују у употреби.

Претерана употреба мобилног телефона и других сличних уређаја може да кошта здравља. Посебно је опасно, упозоравају стручњаци, да најмлађи у раном развоју сате и сате проводе испред екрана.

Педијатар Универзитетске дечје клинике у Тиршовој доцент доктор Горан Чутурило истиче да је у студијама показано да прекомерна употреба екрана штетно утиче на развој говора и когнитивни, то јест интелектуални развој детета.

„Такође, води ка већем ризику од болести коштано-зглобног и мишићног система и до гојазности. Нас који смо били врло активни у детињству, па нас боли кичма и све нас боли, а они када дођу у четрдесете године то ће бити катастрофа за њих“, објашњава др Чутурило.

Дружење са другарима неретко се замењује дружењем са мобилним телефоном, таблетом, компјутером. Могућа последица је отуђење.

„Повлачење у себе, значи страх да се изађе на улицу, страх од људског контакта, просто страх да особа може да буде повређена уколико на било који начин буде отворенија“, објашњава Вукашин Цобељић психолог Универзитетске дечје клинике у Тиршовој и додаје да након тога уследи тужни афекат, депресивни афекат јер не постоји зближавање, не постоји размена са другом особом у правом људском смислу.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 01. мај 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво