Велики пробој у техници дијагностиковања туберкулозе!

Британски научници из Оксфорда и Бирмингема направили су велики пробој на пољу дијагностиковања туберкулозе техником изоловања различитих сојева болести, користећи процес секвенцирања генома.

То значи да пацијентима, који су понекад морали да чекају месецима да би им одредили праву терапију, дијагноза може бити прецизно постављена у само пар дана, што им значајно повећава шансе за опоравак.

Британски министар здравља Џереми Хант рекао је да ће то откриће спасити много живота.

Упркос томе што је број случајева туберкулозе у Великој Британији кренуо да опада у последње време, Енглеска и даље има једну од највећих стопа обољевања од те болести.

Научници који су дошли до открића кажу да им секвенцирање дозвољава да идентификују ДНК различитих сојева за мање од недељу дана.

Брза дијагноза значи да пацијенти могу да почну да се опорављају много брже и смањује шансу да се болест пренесе на друге људе.

„Са овиме можемо да добијемо информације о тачној врсти организма и лековима на које је отпоран, уколико се ради о туберкулози“, објаснила је микробиолошкиња Грејс Смит.

Откриће долази у време када стручњаци широм света упозоравају на пораст сојева туберкулозе отпорних на лекове и како би то могло потпуно да уништи планове за искорењивање те болести.

Недавна студија је показала да је сваки пети случај туберкулозе у свету отпоран на најмање један лек који се иначе користи у борби против ТБЦ.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара