Узрок дијабетеса недостатак беланчевине

Проналаском и издвајањем беланчевине која игра кључну улогу у развоју дијабетеса, стручњаци су на добром путу да одреде узроке појаве те болести, која у свету погађа стотине милиона људи.

Настанак дијабетеса интригирао је генерације научника који су одредили факторе ризика за ту болест, али је окидач за њен настанак остао тајна до данашњих дана.

Према наводима руског дневника „Известија", научници Универзитета из Чикага су можда на добром путу да одгонетну овај проблем када су идентификовали и издвојили беланчевину која игра кључну улогу у развоју дијабетеса.

Иако су истраживања за сада обављена само на лабораторијским мишевима, научници су уверени да се „кривац" - беланчевина ЦИЦ-3 у људском организму понаша идентично.

Избор мишева за обављање експеримената је оправдан јер карактер болести, па и многи биохемијски маркери дијабетеса код тих животиња, много су ближи „људским" него код других експерименталних животиња.

Експерименти научника доказују да у организмима мишева са дефицитом беланчевина у ћелије доспева свега 20 одсто неопходних количина инсулина.

У почетку панкреас производи претечу инсулина, такозвани проинсулин, а трансформација у нормалан инсулин би требало да протиче у средини велике киселости, за коју одговара управо беланчевина ЦИЦ-3. Проблем се јавља када киселост средине није одговарајућа.

Када су научници у организму лабораторијских мишева блокирали ову беланчевину хемијским средствима, киселост средине је тренутно опадала.

„Стварање инсулина смањује се одмах по опадању нивоа киселости", објаснила је руководилац истраживачког тима докторка Дебора Нелсон.

Коментаришући извештај о истраживању, др Нелсон је истакла да је потврђено да дефицит беланчевина утиче и на стварање проинсулина.

Према њеним речима, научници ће ускоро успети да створе лек који повећава ниво беланчевина, чиме ће многи болесници добити шансу да прекину терапију која у великом броју случајева подразумева свакодневно убризгавање инсулина.

Научници, такође, претпостављају да и друге беланчевине групе ЦИЦ могу да буду у вези са оболењима коштаног и мишићног ткива.

У свету живе стотине милиона оболелих од дијабетеса, а њихов број расте сваке године.

Дијабетес се сврстава у основне болести модерног доба, а у лечење се улажу огромна средства, пише руски лист.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи