Опасности тоталне анестезије

Мучнина, збуњеност, слабост и поспаност уобичајене су пратеће појаве после буђења из тоталне анестезије. Међутим, компликације попут привремене менталне конфузије, инфекције плућа, можданог или срчаног удара, такође се могу јавити током или након вештачки изазваног сна. У малом броју случајева долази и до смрти.

Упркос сталним упозорењима стручњака да општа анестезија, због озбиљних компликација које су могуће, није нешто чему се можемо подвргавати по сопственом нахођењу, многи сматрају да пластичне и друге козметичке интервенције током којих је неопходно успављивање, уопште нису опасне. 

Општа или тотална анестезија је стање у које се пацијент доведе лековима како би се успавао током лекарске интервенције.

Будући да неке интервенције нису пријатне, а велики број је и прилично болан, главни циљ анестезије је довођење оболелог у стање у којем неће осећати бол нити се сећати догађаја из операционе сале.

Често се остварује директним интравенозним убризгавањем јаких анестетика или удисањем гасова.

Сан у који особа пада током тоталне анестезије умногоме се разликује од редовног, јер мозак под дејством супстанци које одреди и да анестезиолог не формира сећања и не реагује на сигнале бола.

Други облици анестезије подразумевају благо седативно дејство или инјекције које ће изазвати утрнулост појединих регија ткива.

Тоталној анестезији прибегава се у случају дуготрајних или неугодних интервенција, као и процедура које ремете процес дисања, попут операција на грудном кошу или горњем делу абдомена.

Према речима стручњака клинике Мејо у САД, здраве особе у највећем броју случајева добро подносе тоталну анестезију, међутим, постоје фактори који повећавају могућност појаве компликација.

Повећан ризик бележи се код особа са обољењима срца, плућа или бубрега, након узимања аспирина и других лекова који могу повећати крварење.

Конзумирање алкохола уочи тоталне анестезије може узроковати оштећење јетре, док пушење повећава ризик од проблема са дисањем.

Компликације током и после тоталне анестезије могуће су и код особа које су алергичне на неке намирнице или лекове, као и породична историја преосетљивости на анестезију.

Привремена ментална конфузија, инфекција плућа, мождани или срчани удар, смрт на листи су могућих компликација које су веома ретке, а према статистичким подацима једна до две особе од 1.000 пацијената подвргнутих тоталној анестезији могу се накратко пробудити током периода када би требало да буду успаване.

У највећем броју тих случајева пацијенти не осећају бол, већ су само свесни где се налазе и шта се око њих дешава. Ипак забележени су случајеви болесника који су осећали несносне болове након чега су се јавили и дугорочни психолошки проблеми.

Како се током анестезије блокира природна тежња за задржавањем хране у стомаку, као и садржаја црева, неопходна је детаљна предоперативна припрема.

После буђења из опште анестезије, пацијент је неретко збуњен, уморан и има осећај слабости, а дешава се и да му је мука, да повраћа, има сува уста, грозницу, болове у грлу и да је поспан.

За здравље пацијената је најважније то што током операције анестезиолог константно прати стање и реагује у случају промене ситуације.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво