Како доживети дубоку старост?

Ако се погледа старосна мапа света, најдуже се живи у економски најразвијенијим деловима планете, попут Јапана и неких европских земаља, а најкраће у земљама Западне и Централне Африке. Према подацима британских истраживача, у богатијим земљама у просеку се живи девет година дуже. Из године у годину, и у Србији је животни век све дужи. Како доживети дубоку старост?

Стручњаци разних области дају различите савете, али заједнички поручују да су за дуг и квалитетан живот потребни сређени породични односи, умереност у јелу и пићу, задовољство на послу, много пријатеља. Може да помогне и кућни љубимац, а важна је и добра генетика. Тајна дуговечности је у умерености, а за здрав дух и тело важно је вежбати. Иако се даме не питају за године, тајна Весниног изгледа крије се и у 25 година вежбања јоге.

Инструкторка Весна Сенић истиче да је јога добра за цело тело, психофизички, и делује да се организам подмлади. Додаје да је добра против стреса и у свим животним условима, а открила је да ће ускоро напунити 55 година.

Професор спорта и физичког васпитања Немања Армуш наводи да са 75 минута тешких вежби тј. вежби снаге – или 150 минута кардио, односно аеробних вежби – продужавамо живот, односно смањујемо ризик од смрти за 30 одсто. То значи да са само два тренинга недељно можемо да продужимо живот, тврди Армуш.

Педесетих година 20. века мушкарци у Србији у просеку су живели 58 година, а жене 61. Скоро седам деценија касније, животни век је у просеку 15 година дужи, а жене су и даље дуговечније. Међутим, често заборављамо да, иако је животни век продужен, није продужена младост, већ старост, односно године које проводимо са разноразним хроничним болестима.

Захваљујући напретку медицине, остареле или болесне органе и делове тела можемо да заменимо, а са лица уклонимо боре...

Доц. др Зоран Башчаревић, директор Института за ортопедско-хируршке болести „Бањица“ истиче да када једном зглобна хрскавица пропадне, још увек нема правог решења да нова порасте. „Покушавамо са матичним ћелијама, имамо и добре резултате, али далеко је то од нечега што можемо рећи да је решење. Дакле, чувајте свој скелет, према њему се понашајте обазриво, са пажњом и љубављу и он ће да узврати“, саветује др Башчаревић.

Директор кардиохирургије КЦС доц. др Светозар Путник подсећа да је генетика нешто на шта се не може утицати. „То је нешто што је записано, али на све друго можете – утицајем на редукцију фактора ризика имате шансу да вам срце и крвни судови буду у складу са годинама које имате, или чак и испод тога“, додаје др Путник.

Шансе за прославу 100. рођендана веће су него раније. Најдуже се живи у Јужној Кореји, Француској и Јапану. Користећи 21 математички модел да предвиде како ће се развијати очекивани животни век у 35 развијених земаља, британски истраживачи објавили су и да ће Јужнокорејке, до 2030. најверованије прве прећи просечну старосну границу од 90 година.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво