Више од 300 милиона људи у свету болује од депресије

Од депресије, која може бити озбиљан здравствени проблем, у свету болује више од 300 милиона људи, а број оболелих је све већи, упозорила је Светска здравствена организација.

Број депресивних људи повећан је 18 одсто од 2005. до 2015. године, наведено је у новом извештају СЗО уочи Светског дана здравља, 7. априла, чије ће обележавање ове године бити посвећено депресији, као све учесталијем проблему.

„Депресија је је другачија од уобичајених промена расположења и краткорочних емоционалних одговора на изазове у свакодневном животу. Депресија, посебно када дуго траје, може постати озбиљан здравствени проблем“, пише у извештају.

Како је наведено, депресија може бити узрок лошег рада на послу и у школи, као и лошег понашања у породици.

„У најгорем случају, депресија може да доведе до самоубиства. Скоро 800.000 људи годишње изврши самоубиство због депресије“, наводи СЗО.

Светска здравствена организација је саопштила да од депресије чешће болују жене, него мушкарци. У земљама са ниским животним стандардом, људима који су у депресији често не буде тачно постављена дијагноза, а особе које немају тај проблем често грешком узимају антидепресиве, наведено је у извештају.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво